EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei

EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei
scris 14 sep 2023

Veniturile din tranzacții cu criptomonede identificate de inspectorii Antifraudă, în urma verificărilor, au trecut de 1 miliard de lei, a transmis pentru Profit.ro Antifrauda (DGAF), direcție generală în cadrul ANAF. Veniturile au fost identificate în urma controalelor începând din anul 2021. Din această sumă, circa 357 milioane de lei sunt venituri care au fost omise la declarare, parțial sau integral, de către persoane fizice și firme.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Sumele găsite de Antifraudă nu reprezintă totalitatea veniturilor din tranzacții cu criptomonede. Astfel, veniturile declarate la ANAF de către contribuabili din astfel de operațiuni sunt de câteva miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Încă de la începutul anului 2021, DGAF a inițiat acțiuni de analiză și control privind contribuabilii care au obținut venituri din tranzacțiile cu criptomonede. Până acum, au fost identificate venituri de peste 1 miliard de lei obținute de către aproximativ 200 entități, atât persoane fizice cât și juridice. Inspectorii DGAF au identificat aproximativ 357 milioane lei omiși de la declarare, parțial sau integral", potrivit informațiilor transmise Profit.ro de către Antifraudă.

EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie

În acest an, DGAF a inițiat 160 acțiuni de verificare în domeniul criptomonedelor, din care până în prezent au fost finalizate 119 acțiuni, la 76 entități fiind emise decizii de impunere pentru creanțe fiscale în valoare totală de circa 15,4 milioane lei.

Cum trebuie să declari veniturile din criptomonede

Informații privind obligațiile fiscale și declararea acestora sunt disponibile în această broșură a ANAF

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

EXCLUSIV Antifrauda a intrat în retail să verifice cum aplică magazinele reducerea prețurilor la alimente de bază. Primele controale - declanșate la importatori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda a intrat în retail să verifice cum aplică magazinele reducerea prețurilor la alimente de bază. Primele controale - declanșate la importatori

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
antifrauda
anaf
verificari
controale
inspectori