Amnistia fiscală a adus la bugetul statului 5,8 miliarde de lei, potrivit datelor obținute de Profit.ro, o sumă în linie cu estimarea revizuită a Ministerului Finanțelor, de 5,5-6 miliarde de lei. Suma obținută de stat din plata de datorii în cadrul amnistiei din acest an este de 4-5 ori mai mare față de amnistiile din 2015-2016 și 2020-2022, în contextul în care Ministerul Finanțelor s-a adresat acum unui număr mare de persoane, inclusiv persoane fizice, și a recurs chiar și la înștiințări trimise prin Poștă, pentru a informa datornicii că pot beneficia de amnistie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, 1.47 milioane de datornici au fost informați că pot beneficia de amnistie, din care pentru 605.500 prin Spațiul Privat Virtual, iar 863.842 prin Poșta Română
Informațiile privind rezultatele amnistiei, obținute de Profit.ro, sunt valabile la data de 16 decembrie, cu câteva zile înainte de termenul limită pentru soluționare, data de 19 decembrie. Termenul limită pentru solicitarea amnistiei a fost 25 noiembrie, dar termenul pentru soluționarea solicitărilor, emiterea certificatelor de atestare fiscală și plată, a fost extins până pe 19 decembrie.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Antifrauda a stabilit un prejudiciu de peste 28 milioane de lei în cazul fraților Tate - surse Profit.roPână la 16 decembrie 2024, 203.638 de contribuabili au depus Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, sau Cererea de anulare a unor obligații bugetare, după caz, din care:
- 135.188 contribuabili persoane fizice
- 68.450 contribuabili persoane juridice.
Încasările din aplicarea amnistiei fiscale sunt de 17,46 miliarde lei, din care
- 5,76 miliarde lei din obligații fiscale restante la data de 31 august 2024 și
- 11,46 miliarde lei din obligațiile fiscale ulterioare date de 31 august 2024, a căror plată constituie condiție pentru acordarea anulării.
Gradul de soluționare la data de 16 decembrie era de 95%.
CITEȘTE ȘI Finanțele cresc necesarul de împrumut la 250 miliarde lei, un nou record, pentru a face loc deficitului de 8,6%, anunțat de Profit.ro. Împrumuturile au ajuns la acest moment la 233 miliarde leiPentru comparație, precedentele două amnistii fiscale au adus la buget sume mai mici.
Impactul bugetar al aplicării amnistiilor fiscale, concretizat în sume suplimentare reprezentând restanțe încasate la bugetul general consolidat a fost de
- 1,44 miliarde lei în perioada aplicării OUG 44/2015 (2015-2016), respectiv
- 1,15 miliarde lei în perioada aplicării OUG 69/2020 (2020-2022),
- 5,76 miliarde lei prin aplicarea OUG 107/2024, în perioada octombrie-decembrie 2024.
Statul așteaptă din amnistie 5,5-6 miliarde lei
Profit.ro a scris în noiembrie, pe baza unor informații obținute pe surse, că Ministerul Finanțelor se așteaptă ca amnistia fiscală să aducă la buget 5,5-6 miliarde de lei.
Suma de 5,5-6 miliarde lei este sub nivelul de 9 miliarde de lei prognozat ca încasări la momentul adoptării ordonanței cu amnistia, ceea ce ar putea pune unele probleme deficitului bugetar pe final de an.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Românii și italienii au nevoie de 5-6 salarii anuale, în medie, pentru a achiziționa o locuință, arată datele BNR. Țara din Europa cu cel mai mic grad de accesibilitateÎncasări estimate la 9 miliarde lei din amnistie și cost de 1,1 miliarde lei cu bonificația la impozit acordată în 2025 firmelor corecte
Proiectul amnistiei fiscale include și o estimare, de la momentul aprobării ordonanței Guvernului (la început de septembrie), a veniturilor care ar trebui încasate din amnistie. Astfel, la început de septembrie, Ministerul Finanțelor estima venituri din amnistie de circa 9 miliarde lei și un cost anul următor de 1,1 miliarde de lei. Impactul bugetar pozitiv în termeni ESA (standardul utilizat la nivelul UE) ar fi rezultat astfel la 7,9 miliarde de lei în acest an.
"Din totalul sumei de 71,8 miliarde lei se apreciază că raportat la valoarea creanțelor bugetare posibil de încasat (prin acordarea de facilități fiscale), din care valoarea creanțelor bugetare de 60,5 miliarde lei și a accesoriilor în valoare de 11,3 miliarde lei dar și în funcție de termenele scadente ale acestora, un procent rezonabil de 15% se estimează că v-a fi încasat suplimentar la bugetul general consolidat suma de aproximativ 9 mld lei. De asemenea prin acordarea bonificației de 3% se estimează că din impozitul pe profit datorat și plătit precum și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în valoare de 37 miliarde lei (37 miliarde lei X 3% = 1,1 miliarde lei). Total impact net al măsurii de acordare a facilităților fiscale este de 7,9 miliarde lei", arăta Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI ANAF verifică persoane fizice și juridice "în legătură cu aspectele fiscale privind promovarea" lui Călin Georgescu, în urma notificării primite de la AEPCostul cu bonificația acordată firmelor fără datorii ar putea trece de 1,8 miliarde lei
Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a stabilit majorarea bonificației de care beneficiază firmele bune platnice, de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.
Profit.ro a relatat că majorarea poate produce o gaură suplimentară în buget de peste 700 milioane lei, în condițiile în care anul viitor sunt așteptate creșteri de taxe. În textul inițial al ordonanței de urgență, această bonificație era de 3%, dar, la inițiativa liberalilor, cota a fost majorată, luna trecută, la 5% în Senat. În noiembrie, a trecut și de Camera Deputaților.
Astfel, la 3%, costul era estimat la 1,1 miliarde de lei, în timp ce majorarea la 5% ar însemna o cheltuială suplimentară de peste 700 milioane lei.