Amendamentele adoptate la bugetul statului, aprobat de către Parlament în urmă cu câteva zile, au un cost total de circa 350 de milioane de lei, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, deficitul bugetar a fost fixat la 68,3 miliarde lei, 4,4% din PIB, deoarece, pentru acoperirea acestor noi cheltuieli, a fost diminuat fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului.
Parlamentul a adoptat, cu voturile majorității PSD, PNL, UDMR, bugetul de stat pentru anul 2023. Aleșii puterii au admis doar unele modificări ale proiectului transmis de Guvern, în special pentru susținerea cultelor, respectiv pentru unele proiecte locale sau pentru subvenționarea transportului elevilor.
Printre amendamentele admise de parlamentarii puterii se numără alocarea a 4,8 milioane lei pentru susținerea cultelor, concomitent cu aprobarea sumelor necesare creșterii contribuției de stat, de la 2.0300 lei la 2.300 lei, pentru salarizarea personalului neclerical, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.
De asemenea, au fost alocați 625.000 lei au fost alocați suplimentar pentru transportul de persaoane și mărfuri în Delta Dunării, respectiv 273,5 milioane lei au fost alocate pentru o serie de proiecte de infrastructură locală din mai multe județe, inclusiv pentru primării de sectoare ale Capitalei, cu excepția sectorului 2.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii '90Astfel, 10 milioane lei au fost alocate pentru pasajul suprateran Theodor Pallady din sectorul 3, iar 26 milioane pentru Centrul Medical Multifuncțional UMF Carol Davila și un patinoar în sectorul 4. De asemenea, bugetul necesar finalizării Aeroportului Brașov a fost suplimentat, printr-un alt amendament, cu 2 milioane lei.
Guvernul estimează un deficit bugetar de 68,3 miliarde de lei pentru anul 2023, reprezentând 4,4% din PIB, în scădere de la 80 miliarde lei, 5,74%, cât este prognozat pentru anul în curs, potrivit proiectului de buget adoptat acum. Creșterea economică de anul următor este anticipată la 2,8%, o încetinire semnificatică comparativ cu prognoza de 4,6% înaintată pentru 2022.