Șomajul tehnic suportat de stat va fi aplicat până la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate în care sunt restricții din cauza pandemiei, conform unei ordonanțe de urgență aprobate vineri de Guvern. De asemenea, perioada de aplicare a facilităților pentru programul de muncă flexibilă (Kurzarbeit) va fi prelungită până la aceeași dată.
UPDTE 17,45 Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că, în urma unei modificări, angajatorii vor avea posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu până la 80% din durata lunară calculată prin raportare la durata prevăzută în contractul individual de muncă, față de forma actuală a programului care prevede reducerea programului de lucru cu cel mult 50%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROIECTUL DE ORDONANȚĂ POATE FI VĂZUT AICI
CITEȘTE ȘI LEGE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și alte obligațiiGuvernul a discutat pentru prima dată aceste măsuri în urmă cu o lună.
Autoritățile estimează că vor beneficia 700.000 de persoane de șomaj tehnic suportat de stat în 6 luni 2021, iar suma medie pe lună/angajat va fi 1.656 lei.
În ceea ce privește activitățile independente, vor beneficia 60.000 de persoane, suma medie fiind de 2.931 lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul a eliminat din Legea prevenirii nerespectarea de către firme a obligației de dotare cu aparate fiscale cu jurnal electronic. Risc de amendă și suspendarea activitățiiDe asemenea, ordonanța de urgență reglementează modificarea unor prevederi din cuprinsul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.132/2020, astfel:
- la art. 1 alin.(1) introducerea art. 106 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările ulterioare, reglementările cuprinse fiind de natură a afecta drepturile salariale ale angajaților;
- la art. 1 alin.(2) în sensul eliminării expresiei ”consecutive” și precizării faptului că măsura reducerii timpului de muncă se aplică în perioada stării de urgență/alertă/asediu, condiționarea ca zilele lucrătoare pentru care se acordă reducerea timpului de muncă să fie consecutive putând conduce la dificultăți de ordin practic, fiind necesar ca angajatorilor să li se asigure flexibilitatea necesară redresării activității;
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări fiscale masive decise în Parlament - clarificări privind răspunderea profesiilor liberale pentru obligațiile fiscale, microîntreprinderi, consolidarea fiscală, inspecții fiscale- la art. 1 alin.(9) se propune eliminarea tezei a doua în sensul în care interdicția de angajare/subcontractare să se aplice strict la nivelul entității, al sucursalei sau al punctului de lucru afectat, pentru a se evita eludarea scopului legal al beneficiilor și eventuale abuzuri. Extinderea la nivelul altor dezmembrăminte afectate poate conduce la efecte economice periculoase și la restricții nepermise ale libertății economice;
- la art. 7 alin.(2) se propune clarificarea perioadei pentru care nu se poate aplica măsura reducerii programului de muncă concomitent cu alte măsuri prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020, cât și cu alte măsuri active prevăzute de actele normative în vigoare. Astfel, în urma modificării propuse rezultă clar că aceste măsuri nu pot fi aplicate simultan.