Guvernul reduce arieratele a zece companii din industria de apărare, argumentând prin redresarea activității, având în vedere importanța strategică a acestor companii, și menținerea potențialului capacităților de producție pentru apărare. Companiile sunt Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom, Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil și Fabrica de Arme Cugir. Vezi mai jos documentul.
Impactul financiar asupra bugetului este de 137,2 milioane lei.
"Problemele economico-financiare ale operatorilor economici se rezolvă parțial, diminuarea arieratelor bugetare conduce la crearea și asigurarea condițiilor optime astfel încât aceștia să-și poată desfășura activitatea, ca structuri viabile și eficiente și să poată implementa programele de restructurare și atrage fonduri pentru investiții. Măsurile propuse vizează viabilizarea operatorilor economici care desfășoară activitate cu caracter militar care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război, respectându-se dispozițiile art. 34 dinIratatulde-Iîuncționare al Uniunii Europene", potrivit proiectului de mai jos, aprobat acum de Guvern.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizatOrdonanța de urgență stabilește măsuri pentru protecția interesului esențial de siguranță și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război.
"În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin măsuri pentru protecția interesului esențial de siguranță și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de războr se înțelege stingerea, prin anulare, a obligațiilor fiscale și/sau bugetare principale și a accesoriilor acestora, datorate până la data de glinartic 2022 și administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Obligatiile fiscale și/sau bugetare, inclusiv accesoriile acestora, aferente producției sau comerțului cu armament, muniție și material de război datorate de operatorii economici din industria națională de apărare, autorizați, în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență, administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se anulează. Prin obligații fiscaie și/sau bugetare se înțelege obligațiile principale reprezentând impozite, taxe, contribuții sociale obligatorii și alte sume datorate bugetului general consolidat, precum și obligațiile accesorii, datorate și neachitate până la data de 31 martie 2022, cu excepția obligațiilor fiscale principale cu reținere la sursă și a accesoriilor aferente acestora",