Guvernul a adoptat astăzi o prevedere care scutește de contribuția la sănătate (CASS) mai multe tipuri de indemnizații, pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și indemnizația pentru risc maternal. Contribuția de sănătate la aceste indemnizații a fost introdusă de la începutul acestui an și a generat critici pentru Guvern și partidele din coaliția de guvernare. Intenția Guvernului de a adopta scutirea a fost anunțată de către premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi.
Potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro, indemnizațiile pentru bolnavi cu afecțiuni oncologice nu au fost scutie de contribuția la sănătate prin modificarea operată acum. Afecțiunile oncologice s-ar încadra la articolul 2, alineatul (1), litera a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, iar aceste indemnizații rămân în continuare supuse CASS. De asemenea, nu este clar în ce măsură modificarea operată de către Guvern scutește de CASS și indemnizațiile acordate în cazurile de urgență.
UPDATE 5 aprilie 2024 14.23 Un reprezentant al Guvernului a transmis Profit.ro că, din perspectiva executivului, modificarea scutește de la CASS și bolnavii cu afecțiuni oncologice și că orice modificări vor fi necesare în norme ale CNAS sau alte astfel de acte, pentru a reflecta decizia Guvernului, vor fi operate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrucât modificarea a fost introdusă astăzi prin OUG, va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Ar putea fi necesar ca Guvernul, un minister sau o altă autoritate să vină cu precizări în ce privește aplicarea, având în vedere că scutirea de CASS intră în vigoare în cursul unei luni. De asemenea, indemnizațiile care se plătesc în cursul lunii aprilie sunt pentru concediile medicale acordate în martie, deci nu vor beneficia de scutire, sumele mai mari urmând să fie încasate de beneiciari abia din luna mai, pentru concediile medicale din aprilie.
"Pe aprilie, după mine, nu e clar cum se vor calcula indemnizațiile, dacă în cuprinsul ordonanței nu se precizează. De ce nu au precizat că se aplică de la inceputul lunii?", a comentat consultantul fiscal Cornel Grama.
Noutatea pentru concedii medicale de la începutul acestui an este că pentru indemnizațiile acordate a fost introdusă și contribuția la sănătate (CASS), de care au fost scutite până la final de 2023. Până la începutul acestui an, pentru astfel de indemnizații erau reținute, în general, doar impozit și contribuția la pensie, nu și cea la sănătate. De la început de 2024, pentru indemnizațiile acordate concediilor medicale se rețin impozit și contribuții la fel ca pentru salariu (CAS - 25%, CASS - 10% și impozit - 10%). (Sunt scutite de impozit indemnizațiile pentru sarcină și lăuzie, în timp ce la CAS sunt, de asemenea, unele excepții). Anterior modificării din decembrie, impozitarea indemnizațiilor pentru concedii medicale era, prin lipsa CASS, mai avantajoasă decât cea pentru salarii.
Rămân în continuare fără scutire de contribuția la sănătate
- concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
- concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
Devin scutite de contribuția la sănătate
- concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
- concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice;
- concedii medicale și indemnizații de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Ce prevede modificarea adoptată de către Guvern
Prevederea actuală din Codul Fiscal privind aplicarea contribuției la sănătate
Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România, realizate din următoarele categorii de venituri:
i) indemnizații de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Noua formă, adoptată astăzi în ședința de Guvern
ART. 16
La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:
„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”