Ministerul Finanțelor prezintă oficial cum va arăta formularul care va înlocui Declarația 600, cu un document unic, urmând ca persoanele care obțin venituri din activități independente să plătească CAS și CASS la venitul estimat și nu la cel de anul trecut, cum prevede actuala legislație.
Pentru CASS este analizată posibilitatea reintroducerii mecanismului de reținere la sursă ( atât pentru drepturi de autor, cât si pentru veniturile din arendă și din asocieri cu persoane juridice).
Pentru distribuirea cotei de până la 2% din impozitul anual datorat pe veniturile din salarii este analizată varianta reținerii și distribuirii lunare a acesteia de către angajatori (cota de 2% se reține din impozitul datorat în lună). Salariatul ar putea opta pentru reținerea de către angajator la sursă sau pentru depunerea Declarației 230.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistemAnterior a fost anunțat că plățile vor fi efectuate pentru anul în curs până la data de 31 martie a anului următor, iar persoana în cauză va fi asigurată în sistemul de sănătate de la data depunerii Declarației unice și nu de la momentul plății.
Finanțele au prezentat astăzi un document oficial care descrie viitoarea procedură. Documentul poate fi văzut AICI.
Guvernul a amânat depunerea declarației 600 până pe 15 aprilie prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență, dar nu a modificat și OUG care stabilește data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuțiilor de asigurări sociale. Potrivit Executivului, au fost depuse aproximativ 30.000 de formulare dintr-un total de 210.000 estimat la nivelul anului 2016.
Declarația trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care în 2017 au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse.
Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.