Consiliul Legislativ a avizat negativ ordonanța de urgență pentru reorganizarea ANAF, adoptată de Guvern săptămâna trecută, într-un pachet care include 25 de ordonanțe și 31 de hotărâri, toate adoptate săptămâna trecută marți seara, înainte ca Guvernul să fie demis miercuri prin moțiune de cenzură. Profit.ro a prezentat anterior adoptării OUG pentru reorganizarea ANAF proiectul acestui document, inclusiv proiectul de hotărâre care urmează să desființeze efectiv peste 2.000 de posturi din ANAF, așa cum au anunțat oficialii Ministerului Finanțelor. Foarte important, Consiliul Legislativ atrage atenția, citând legislația în vigoare, că proiectele de ordonanțe și hotărâri sunt supuse aprobării Guvernului "numai cu avizul Consiliului Legislativ". Avizul negativ a fost dat de Consiliu pe 5 februarie, iar OUG privind ANAF a fost adoptată în Guvern pe 4 februarie, situație care ar putea ridica probleme de legalitate.
Avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ, dar necesar a fi solicitat pentru adoptarea în Guvern a unor propiecte de ordonnațe sau hotărâri. Consiliul Legislativ se află în subordinea Parlamentului și avizează toate proiectele de acte nromative în privința respectării normelor de tehnică legislativă și normelor juridice.
După demiterea guvernului condus de premierul liberal Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat tot pe Orban pentru formafrea unui nou guvern, scopul declarat al acestei decizii fiind de a forța declanșarea alegerilor anticipate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de act normativ a fost transmis spre avizare cu adresa Secretariatului General al Guvernului in data de 4 februarie, fiind primit și înregistrat la Consiliul Legislativ în data de 5 februarie „Dacă în avizul Consiliului Legislativ nu sunt schimbări de fond, se preiau observațiile pe formă și ordonanța este trimisă la Monitorul Oficial. Dacă sunt observații de fond, atunci trebuie să se reintre în ședința de Guvern”, declara în data de 7 februarie 2020 Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, potrivit unei comunicări transmise de Sindicatul Național Finanțe Publice SindFISC, organizația sindicală ce reprezintă angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice.
"Dat fiind faptul că proiectul de OUG a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ (nu aviz favorabil sau favorabil cu observații și propuneri), se poate prezuma că pot exista și observații de fond pe textul respectivului act normativ. Menționăm că acest aviz este unul consultativ. În atare condiții, in lipsa conținutului motivării, Sindicatul Național Finanțe Publice SindFISC consideră că dacă inadvertențele se referă la fond și nu la formă, OUG nu mai poate fi reparată și prevederile ei nu ar mai trebui sa intre în vigoare, pentru că Guvernul interimar nu are dreptul de a adopta ordonanțe. Încă de la apariția publică a proiectului de act normativ, SindFISC a atras atenția că în conținutul acestuia există derapaje de la legislația ce guvernează funcția publică în concordanță cu prerogativele ANAF, îndeosebi cele referitoare la combaterea evaziunii fiscale", a declarat Liviu Toader, președinte SindFISC.
Potrivit unor surse citate de postul de televiziune Digi24, 21 din cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvern în urmă cu o săptămână au primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ.
Profit.ro a prezentat la începutul lunii ianuarie proiectul, inclusiv proiectul Hotărârii pe care Guvernul trebuie să o adopte în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței pentru punerea în aplicare a acesteia. Proietul de Hotărâre include informații privind desființarea a 2.000 de posturi de execuție din ANAF, posturi oricum neocupate, dar și, pe cale de consecință a unui număr de posturi de conducere.