Un amendament pregătit de Coaliția de guvernare, PSD și PNL, la legea cu modificări fiscale ar urma să interzică operațiunile de plată și încasare în numerar reprezentând împrumuturi între persoane fizice în calitate de asociați / acționari / administratori / persoane fizice/alți creditori (exclusiv creditorii instituționali) și persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.
Noua restricție apare într-un document cu modificări pregătite de către parlamentarii PSD și PNL, semnate de aceștia, la proiectul de lege cu modificări fiscale.
Potrivit informațiilor Profit.ro, decizia finală asupra acestor amendamente, care sunt adoptate și care nu, va fi luată de către premier.
"Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice în calitate de asociați/acționari/ administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi indiferent de natura și destinația acestora pot fi efectuate numai prin instrumente de plată fără numerar", prevede amendamentul depus.
Măsura ar îngreuna activitatea firmelor.
"Clar ar îngreuna activitatea firmelor. Trebuie să faci o operațiune în plus, să pierzi timp să te duci să depui banii în bancă ca să mai poți face astfelk de operațiuni. Banii ar fi apărut oricum la creditarea firmei, chair dacă era numerar. Sunt într-o excursie la Vatican acum și mă închin de ce mai inventează statul român", a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.
Setul de amendamente include și o propunere de majorare a impozitului pe cifra de afaceri pe care ar trebui să-l achite băncile, de la 1% la 2% pentru anii 2024 și 2025, urmând ca ulterior să revină la 1%.
De asemenea, sunt incluse o serie de măsuri vizând sectorul energetic.
Față de un draft apărut în presă în cursul acestei zile, dar fără semnături sau identificarea autorilor amendamentelor, setul de amendamete prezentat aici, asumat și semnat de PNL și PSD, nu include vreo referire la Pilonul II.