Declarația semestrială la microîntreprinderi - eliminată

Declarația semestrială la microîntreprinderi - eliminată
scris 6 nov 2020

Microîntreprinderile vor fi exceptate de la obligația depunerii unor raportări semestriale/intermediare, urmând ca în cazul acestora Ministerul Finanțelor să mai poată stabili astfel de obligații declarative doar în cazurile în care vor fi prevăzute de lege, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. Un număr foarte mare de firme ar urma să scape, astfel, de depunerea situațiilor semestriale, despre care contabilii afirmă că nu au utilitate pentru autorități și reprezintă, în fapt, doar o povară birocratică.

Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne
Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari USR și susținut și de PSD, fiind adoptat de Parlament în luna iulie. 

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Ce prevede noua lege

"Ministerul Finanțelor poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decat anual, în cadrul exercițiului flnanciar, doar pentru persoanele care au realizat venituri care au depașit echivalentul în lei a 1.000.000 euro la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent”, potrivit legii promulgate.

Astfel, actul normativ prevede limitarea posibilității stabilirii prin reglementări secundare inferioare legii a obligației suplimentare de depunere a unor raportări semestriale/intermediare pentru microîntreprinderi.

Guvern - posibile stimulente pentru firmele care își lasă angajații să muncească de acasă, în contextul noilor restricții CITEȘTE ȘI Guvern - posibile stimulente pentru firmele care își lasă angajații să muncească de acasă, în contextul noilor restricții

În prezent, Legea contabilității impune tuturor operatorilor economici întocmirea și depunerea situațiilor financiare și a altor raportări contabile anuale. Ministerul Finanțelor stabilește prin ordin obligația de întocmire și de depunere a situațiilor financiare sau alte raportari contabile și la alte perioade decat anual, respectiv semestrial. Obligația privind raportarile semestriale nu este prevazută de lege.

"Această obligație adițională reprezintă o muncă suplimentară atât pentru operatorii economici, cât și pentru profesioniștii contabili, care având în vedere natura bilanțului semestrial nici nu tarifează această raportare. Ținâd cont de faptul că în perioada verii, atât operatorii economici cât și profesioniștii contabili sunt copleșiți de obligațiile de raportare ce le revin în această perioadp, dar și de
faptul cp depunerea bilanțului semestrial nu prezintă o utilitate practică pentru majoritatea operatorilor economici, se impune necesitatea renunțării la această obligație pentru operatorii economici sub o anumită cifră de afaceri", argumentează inițiatorii noii legi, deputatul USR Claudiu Năsui și deputatul PSD Andrei Pop.

Raportările contabile semestriale sunt raportari intermediare, care nu prezintă imaginea finală a patrimoniului, ci informații de o relevanță scazută, deoarece nu sunt urmate procedurile de închidere anuală privind evaluările, reevaluările, inventarierile, ajustările, provizioanele, rezerve, confirmări de solduri, etc.

Singurii utilizatori ai acestor raportări semestriale sunt cei din sistemul bancar, însă pentru scopurile calculării indicatorilor financiari acestora le-ar fi suficientă o balanță contabilă.

Nouă condiție pentru reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile din turism CITEȘTE ȘI Nouă condiție pentru reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile din turism

În timp ce termenul obișnuit de depunere a bilanțului anual este de 150 de zile, aproximativ data de 1 iunie, iar în anul 2020 este în mod special 31 iulie, termenul bilanțului semestrial este de 15 august. Intercalarea termenelor strânse denotă de asemenea gradul scăzut de utilitate și relevanță al raportării semestriale, se arată în expunerea de motive.

Nu mai puțin importante sunt și aspectele practice privind respectarea procedurilor și termenelor pentru această raportare semestrială. Spre exemplu, Ordinul 2493/2019 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2019 a operatorilor economici a fost publicat pe data de 19 iulie 2019, în condițiile în care termenul limită pentru depunerea bilanțului semestrial a fost stipulat a fi la data de 14 august 2019.

Proiectul de lege este disponibil aici, iar expunerea de motive aici

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finanțelor
declaratii fiscale
declaratie semestriala
parlament
proiect