Guvernul a decis să reintroducă, până la 31 martie, șomajul tehnic de 75% din salariu mediu brut pentru angajați și de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru alte categorii profesionale în cazurile în care activitatea acestora este restricționată de măsuri impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență prezentat anterior de Profit.ro și adoptat acum de Executiv. Noul proiect nu introduce modificări față de măsura care a fost în vigoare în 2020 și 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru că facilitatea a expirat la finele anului trecut fără să fie prelungită, acum nu a mai putut fi prelungită, ci a trebuir reintrodusă.
Ordonanța, așa cum a intrat în Guvern, nu prevede, însă, modificări față de ce a fost în vigoare anul trecut.
"Este firesc să se prelungească măsurile de protecție socială atâta vreme cât se vor interzice, suspenda sau limita anumite activități economice. Proiectul de OUG nu a duce elemente de noutate ci doar extinde perioada de aplicare în contextul apariției omicron. Considerăm că aceasta ordonanță ar fi trebuit adoptată în luna decembrie 2021 pentru a avea continuitate. Iată că ne aflăm în situația în care începând cu data de 01 ianuarie 2022 și până la intrarea în vigoare a noii ordonanțe angajatorii și salariații a căror activitate a fost limitată sau suapendată nu vor beneficia de măsurile compensatorii cuvenite", a declarat pentru Profit.ro expertul în legislația muncii Corneliu Bențe, președintele UNELM.
Potrivit unor date publicate de Guvern spre finalul anului trecut, în anul 2020 au beneficiat de aceste indemnizații 103.988 de persoane, cu suma totală de 922 milioane lei, iar in anul 2021, alte 8.000 de persoane, cu suma totală de 192 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului afirmă că primarii susțin taxarea suplimentară a mașinilor second hand: Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculăriUnele domenii, a căror activitate a fost restricționată prin decizie a statului, au fost afectate mai puternic de pandemie și au apelat într-o măsură mai mare la schema de șomaj tehnic. Printre firmele care au apelat mai mult la această măsură sunt cele din HoReCa.
(click pe poză pentru document)