Operatorii economici aflați într-o procedură de concordat preventiv, deschisă înainte de 17 iulie 2022, vor avea dreptul de a solicita prelungirea termenului pentru satisfacerea creanțelor stabilite prin concordat cu încă 24 luni, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament, care preia prevederi elaborate la nivel guvenmantal. Măsura se va aplica și operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv, dar durată totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării.
De ce este important: Concordatul preventiv este o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, a cărei deschidere suspendă executările silite, iar debitorul își redresează activitatea și își achită total sau parțial creanțele afectate în baza unui plan de restructurare votat de creditorii ale căror creanțe sunt afectate și care trebuie aprobat de un judecător.
De asemenea important: O parte din măsurile aplicate în domeniul insolvenței pe perioada stării de alertă au fost menținute încă un an, conform unui proiect de lege intrat în vigoare anul trecut, la mijlocul lunii iulie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Transporturilor pregătise anul trecut - după ce statul a decis să devină acționar majoritar al companiei aeriene low-cost Blue Air, având o garanție de 75% din acțiunile companiei aflate deja în concordat preventiv - o ordonanță de urgență prin care propunea prevederile respective, dar acum reprezentanții puterii au considerat că este mai simplu să le introducă sub formă de amendamente într-un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanțe deja în vigoare.
”Companiile care au accesat deja procedura de concordat preventiv înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2022 beneficiază de termene mai scurte, ce se împlinesc în perioada imediat următoare, este necesar ca acestea să beneficieze de termene mai favorabile implementării procedurilor de concordat. Societățile care au accesat procedura de concordat preventiv înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2022 au fost primele afectate de efectele crizelor care s-au succedat începând cu 2020, totuși ele beneficiază astăzi de prevederi mai puțin favorabile, spre deosebire de companiile din prezent, care nu au fost atât de afectate de crizele din 2020, dar astăzi beneficiază de prevederi de restructurare mai avantajoase”, sunt argumentele invocate pentru măsurile adoptate.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele românești. Guvernul se va conforma sub amenințarea unui nou infringementNoile prevederi
Astfel, proiectul prevede acordarea dreptului societăților aflate într-o procedură de concordat preventiv deschisă înainte de 17 iulie 2022 de a obține o nouă prelungire a concordatului cu încă 24 luni, pentru a beneficia de același termen aplicabil concordatului aplicabil și societăților ce accesează procedura ulterior acestei date.
Prevederile se aplică operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv.
Durata totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Frauda cu TVA care prejudiciază bugetul UE, definită mai clar în legislația națională, la solicitarea Comisiei Europene. Închisoare de la 7 la 15 ani pentru anumite fapteCererea de prelungire a termenului pentru satisfacerea creanțelor stabilite prin concordat poate fi formulată oricând de către administratorul concordatar, până la dispunerea închiderii procedurii.
Creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv își pot recupera creanța prin orice alte modalități prevăzute de lege.
Începând cu data prelungirii, creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv în condițiile, precum și creditorii neconcordatari vor putea formula cereri de deschidere a procedurii insolvenței față de debitor.
Pentru a intra în vigoare, modificările mai trebuie promulgate de șeful statului.