Senatorul Daniel Zamfir (PSD) afirmă că a venit cu o propunere privind impozitarea sistemului bancar, prin care, cu cât ecartul este mai mare între dobânzile pe care băncile le acordă la credite și cele de la depozite, cu atât să plătească un impozit mai mare. El susține că băncile din România au profit triplu față de media europeană, în timp ce cetățenii români plătesc dobânzi triple față de cetățenii din UE.
”Am venit cu o propunere apropos de impozitarea sistemului bancar. Băncile din România au profit triplu față de media europeană, profituri raportate. De asemenea, cetățenii români plătesc dobânzi triple față de cetățenii din UE. Care este propunere mea, pe care cred că ar trebuie să o discutăm mult mai deschis: dacă există acest ecart, această diferență între dobânda la depozit și dobânda la credite - pentru că banca în România îți plătește maximum 1% - 2% dobândă la depozit, la credit îți dă cu 6% - 8%, adică 400% diferență - cu cât ecartul este mai mare, cu atât să plătească un impozit mai mare. Îi stimulăm pe domnii bancheri să reducă acest ecart, să plătească dobânzi mai mari oamenilor, pentru că de aceea au profituri triple”, a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir, în emisiunea Proiect de țară: România, de la Prima News.
El a precizat că îi îndeamnă pe oameni să cumpere titluri de stat, pentru că este mult mai rentabil decât să pui banii la bănci.
Senatorul PSD Daniel Zamfir transmitea că liderii coaliției negociază soluții pentru taxarea marilor companii din domenii precum energie, telecom sau asigurări care declară constant pierderi.
”Vorbim de companii care au posibilitatea de optimizare fiscală. Frustrarea cea mai mare e că nu există o echitate fiscală, li se permite să optimizeze, să plătească foarte puțin impozit sau pierderi. În sectorul asigurărilor, de exemplu, majoritatea companiilor sunt pe pierdere de ani de zile. Cum e posibil așa?”, a declarat Zamfir.
Declarațiile lui Zamfir vin pe fondul negocierilor intensificate din coaliția de guvernare PSD-PNL discută despre un pachet de măsuri fiscale care să acopere deficitul bugetar mult mai mare decât cel asumat de 4,4% din PIB.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la casePrintre măsurile discutate în coaliție se numără creșteri de taxe și impozite în mai multe domenii, eliminarea unor facilități fiscale, introducerea unui impozit nou pe proprietățile imobiliară în valoare cumulată de peste 500.000 de euro, dar și tăierea unor cheltuieli ale statului.