România nu a adoptat măsuri eficiente pentru corectarea unei deviații bugetare semnificative și este responsabilă de această abatere de la traiectoria de ajustare convenită pentru atingerea obiectivului său bugetar pe termen mediu, așteptându-se astfel ca soldul structural al României să se fi deteriorat cu 1,1% din PIB în 2017, contrar îmbunătățirii structurale de 0,5% din PIB recomandată de Consiliu în iulie 2017, scrie într-un document semnat astăzi, la Bruxelles, de Consiliul ministrilor de Finanțe din UE.
"Riscul este că va genera un deficit estimat la 3,3% din PIB pentru 2017 - peste valoarea de referință a UE pentru deficitele publice - antrenând procedura de deficit excesiv", spune Consiliul.
În plus, creșterea cheltuielilor guvernamentale primare nete ale României s-a ridicat la 4,9% din PIB în 2017, cu mult peste nivelul de referință al cheltuielilor de 3,3% stabilit de Consiliu.
CITEȘTE ȘI TABEL Noile salarii propuse de Guvern angajaților din sănătate și educațieOrganizația solicită astfel măsuri care să asigure o creștere nominală a cheltuielilor publice nete primare de cel mult 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală anuală de cel puțin 0,8% din PIB. Comitetul recomandă ca orice câștiguri excepționale să fie utilizate pentru reducerea deficitului.
Consiliul a stabilit ca termen limită data de 15 aprilie 2018 pentru ca România să raporteze măsurile pe care le-a adoptat în urma acestor recomandări.