Viitoarea lege a salarizării prevăzută în PNRR a fi adoptată în 2025 ar urma să fie aplicată doar din momentul în care România își va ajusta deficitul bugetar sub 5% din PIB sau în cazul în care nu conduce la majorarea anvelopei salariale prevăzute în buget, a solicitat Comisia Europeană în discuțiile privind Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României, care trebuie depus în aceste zile.
Potrivit planului fiscal pe șapte ani pe care Guvernul l-a pregătit pentru a fi trimis Comisiei Europene, obținut pe surse de către Profit.ro, deficitul ar urma să coboare la 5% în 2028 și la 4,2% în 2029.
De ce este important: Planul Fiscal, ale cărei ultime negocieri între București și Bruxelles au loc chiar azi, prevede restrângerea consumului guvernamental și ”menținerea unei politici prudente de venituri/transferuri sociale, inclusiv în ceea ce privește salariul minim”, precum și o reducere semnificativă a dinamicii ”remunerării salariaților”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai este important: Deficitul bugetar pentru anul curent este estimat la aproape 8%, iar Guvernul s-a angajat să ajungă la 3% deficit într-un interval de 7 ani, conform aceluiași Plan Fiscal.
Noua lege a salarizării, care se presupune că ar pune încă o dată ”echitate” în sistemul bugetar, va cuprinde și majorări salariale, iar Comisia Europeană se teme ca acestea să nu alimenteze în comntinuare un deficit bugetar ridcat.
În acest context, Comisia a solicitat ca noua lege să fie aplicată abia când Guvernul va reduce deficitul bugetar la 5% sau dacă se va menține în limitele actualei anvelope salariale.
CITEȘTE ȘI DECIZIE ”Nivelul orientativ” de calcul al salariului minim va fi de 47%-52% față de salariul mediu. Excludere de la licitații publice și concesiuni pentru firmele care nu respectă noile norme. Amenzi și controale frecvente la unii angajatoriSurse guvernamentale arată că premierul Ciolacu susține că legea ar putea fi aplicată fără a fi depășită actuala anvelopă salarială, prin ”ajustarea” anumitor bonusuri, sporuri și intrări în sistem.