Comisia Europeană avertizează: Elaborarea politicilor publice în România devine tot mai imprevizibilă și afectează mediul de afaceri. IMM-urile sunt afectate, OU 114 este indicată ca exemplu negativ

Comisia Europeană avertizează: Elaborarea politicilor publice în România devine tot mai imprevizibilă și afectează mediul de afaceri. IMM-urile sunt afectate, OU 114 este indicată ca exemplu negativ
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 iun 2019

Procesul de elaborare a politicilor publice în România a devenit din ce în ce mai imprevizibil și afectează mediul de afaceri, avertizează Comisia Europeană, care recomandă autorităților de la București îmbunătățirea calității și a previzibilității procesului decizional.

Executivul UE dă ca exemplu negativ de acum celebra OUG 114, care a fost adoptată rapid și “fără să se fi realizat o consultare a părților interesate sau o evaluare a impactului, a unui set de măsuri de anvergură care afectează funcționarea sectorului bancar, a societăților de administrare de fonduri de pensii din cel de al doilea pilon și a companiilor din domeniul energiei și telecomunicațiilor”.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia notează, în raportul pe 2019 privind recomandările specifice pentru România, că nu există “niciun mecanism durabil de monitorizare a politicilor bazat pe un sistem transparent de raportare și pe evaluări ex-post”, iar de multe ori, inițiative legislative importante sunt anunțate chiar înainte de adoptare.

TABEL România atrage mai puține proiecte de investiții străine directe. Riscurile geopolitice diminuează planurile investitorilor. “Naționalismul și izolaționismul, culminate cu Brexit, au afectat încrederea.\ CITEȘTE ȘI TABEL România atrage mai puține proiecte de investiții străine directe. Riscurile geopolitice diminuează planurile investitorilor. “Naționalismul și izolaționismul, culminate cu Brexit, au afectat încrederea."

“Gradul de implicare a părților interesate în elaborarea și punerea în aplicare a reformelor este redus și există rareori un dialog real între parteneri, deși există structurile instituționale relevante în acest sens”, potrivit Comisiei.

Procedurile administrative greoaie afectează în special întreprinderile mici și mijlocii.

“De exemplu, procedurile administrative greoaie aplicabile în cazul înființării de întreprinderi și cerințele reglementare impuse furnizorilor de servicii, inclusiv profesiilor reglementate, împiedică dezvoltarea într-o măsură mai mare a pieței”, se arată în raport.

Comisia recomandă României să îmbunătățească calitatea și previzibilitatea procesului decizional, “inclusiv prin consultări adecvate cu părțile interesate, prin evaluări efective ale impactului și prin simplificarea procedurilor administrative”.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
recomandari tara
mediu de afaceri
politici publice
proces legislativ