Ciucă: Fac un apel public către marile companii să-și plătească datoriile către stat. Sarcină transmisă Finanțelor, ANAF și Vămii

Ciucă: Fac un apel public către marile companii să-și plătească datoriile către stat. Sarcină transmisă Finanțelor, ANAF și Vămii

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 20 apr 2023

Deficitul înregistrat în primul trimestru în ce privește colectarea veniturilor la bugetul statului a fost determinat în principal de încasările sub program obținute de la marii contribuabili, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începerea ședinței de guvern de astăzi. Premierul a făcut "un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat" și a dat sarcină Ministerului Finanțelor, dar și instituțiilor subordonate acestuia - ANAF, direcția de mari contribuabili (parte a ANAF) și Vămii, să asigure colectarea veniturilor.

Nu este clar, însă, ce succes ar avea o presiune mai ridicată asupra marilor contribuabili pentru aducerea unor sume mai mari la buget. De exemplu, Profit.ro a prezentat cazul Băncii Naționale a României (BNR), care a notificat autorităților că trebuie să recupereze 2,3 miliarde de lei, reprezentând vărsăminte efectuate din veniturile sale nete. De asemenea, încasările la bugetul de stat din obligații fiscale ale industriei de extracție a țițeiului și gazelor naturale au scăzut cu peste 1 miliard de lei în primele 2 luni ale anului, față de perioada similară din 2022, din cauza reglementării prețurilor angro la gaze, potrivit unei analize Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul a anunțat anterior intenția de a identifica economie de cheltuieli de 20 de miliarde de lei, reprezentând 3,3% din bugetul general consolidat de 608 miliarde de lei. Au fost cerute masuri din partea ministerelor pentru reducerea cu 6% a creditelor bugetare. Profit.ro a semnalat încă de pe 23 martie că bugetul are un decalaj de venituri față de program.

Potrivit informațiilor Profit.ro, ministerele au propus prin planurile depuse la Guvern, până la termenul limită de săptămâna trecută, reduceri de cheltuieli de până la 3 miliarde de lei. În contextul în care premierul a cerut reduceri de cheltuieli de circa 20 de miliarde de lei, restul până la acest nivel ar urma să vină printr-o ordonanță cu măsuri fiscal-bugetare, o "ordonanță-trenuleț", care ar urma să intre în vigoare până la începutul lunii mai.

Important: Marii contribuabili sunt, în general, printre cei mai buni plătitori de taxe la buget. Marile companii își optimizează taxele, în limitele legii, dar tind să respecte termenle de plată, având în vedere că au resurse financiare mai mari decât firmele mici, inclusiv acces mai ușor la finanțare în caz de necesitate, dar și active importante care pot fi urmărite de către inspectorii ANAF.

"Am luat decizia să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuit mai bine cheltuielile astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele deficit și dau câteva detalii. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare, iar deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri", a spus premierul în ședința de guvern de astăzi.

ULTIMA ORĂ Iohannis respinge ″suprataxa OMV Petrom″, anunțată în premieră de Profit.ro, și cere reexaminarea deciziei la care compania a reacționat virulent CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis respinge ″suprataxa OMV Petrom″, anunțată în premieră de Profit.ro, și cere reexaminarea deciziei la care compania a reacționat virulent

Acesta a subliniat că nu este vorba despre măsuri de austeritate, ci de cumpătare în cheltuirea banilor bugetului.

"Cred că se poate discuta în așa fel, încât gestionarea banilor publici să se poată face într-un mod cat mai eficient și aș vrea să spun din capul locului că aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și de asemenea nu vor fi introduse taxe și impozite noi", a explicat premierul.

Situația veniturilor la ANAF și la direcția de mari contribuabili

Autoritățile au anunțat anterior că, la 3 luni, veniturile sunt cu 4,7 miliarde de lei mai mici decât cele din program, în timp ce cheltuielile au un grad de execuție mult mai aproape de program, din cauza ponderii cheltuielilor rigide.

ANAF a transmis, recent, că a colectat la buget în primul trimestru venituri de 83,5 miliarde lei, cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit.

Astfel, ANAF a adus la buget în primul trimestru venituri de 83,5 miliarde lei, cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit de către Ministerul Finanțelor în baza legislației privind bugetul. La ANAF, se poate observa o nerealizare de venituri la direcția de mari contribuabili, cu 4,4 miliarde de lei sub program.

TABEL Numărul pensiilor speciale crește lună de lună: 21.509 lei este pensia medie încasată de 5.174 magistrați CITEȘTE ȘI TABEL Numărul pensiilor speciale crește lună de lună: 21.509 lei este pensia medie încasată de 5.174 magistrați

Ciucă: Fac un apel public către marile companii să-și plătească datoriile către stat. Sarcină transmisă Finanțelor, ANAF și Vămii

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
venituri
masuri
nicolae ciuca
anaf
ministerul finantelor
vama