Deși prevederile legale, datând încă din 2016, nu sunt aplicate în ce privește depunerea online a cererilor pentru obținerea cazierului judiciar, iar secțiile de poliție nu acceptă cererile online, un proiect legislativ reglementează acum eliberarea obligatorie și în format digital a cazierului.
De ce este important: În prezent, conform legislației în vigoare, așa cum a fost modificată încă din 2016, cazierul juridic ar trebui să fie eliberat, în format fizic, și după depunerea în mod electronic a unei cereri în acest sens de către o persoană fizică sau juridică. Procedura de depunere nu a fost stabilită însă prin ordin al ministrului afacerilor interne nici până în prezent, iar secțiile de poliție nu acceptă cereri în format digital, așa cum se vede și în anunțul de mai jos al Poliției Cluj.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu toate acestea, reprezentanții puterii au inițiat un proiect legislativ prin care introiduc obligativitatea eliberării online a cazierului.
”Având în vedere numărul mare de caziere judiciare eliberate anual, considerăm oportună o modificare legislativă adusă Legii cazierului judiciar în sensul ca și eliberarea, și nu doar cererea de eliberare a certificatului de cazier judiciar, să se poată facă în sistem electronic”, susțin inițiatorii.
Proiectul prevede astfel că la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma menţiunii în cererea online sau fizică, ”certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică”.
Totodată, ”certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Compensarea prețului la carburanți, prelungităPentru a fi siguri că prevederea va fi și aplicată, inițiatorii au mai prevăzut ca: ”În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea înformă electronică a cazierului judiciar”.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.