Câștigul salarial mediu nominal brut a crescut în decembrie cu aproape 7%, la 3.662 lei

Câștigul salarial mediu nominal brut a crescut în decembrie cu aproape 7%, la 3.662 lei
scris 9 feb 2018

Câștigul salarial mediu nominal brut a crescut în decembrie cu 6,8%, la 3.662 lei, față de luna noiembrie, în timp ce câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.629 lei, în creștere față de luna precedentă cu 165 lei (+6,7%), a informat vineri Institutul Național de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (9.239 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.481 lei), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%.

Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 108,1%.

Indicele câștigului salarial real a fost de 106,4% pentru luna decembrie 2017, față de luna precedentă.

Wall Street a închis din nou în scădere puternică; Dow Jones a înregistrat a doua cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria sa CITEȘTE ȘI Wall Street a închis din nou în scădere puternică; Dow Jones a înregistrat a doua cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria sa

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 192,9%, cu 11,5 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna noiembrie 2017.

”În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, precizează datele INS.

În luna decembrie 2017, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna noiembrie 2017.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost determinate de disponibilizările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 92,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 67,3% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 20% și 35,5% în activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui superior și inferior, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, tranzacții imobiliare, arată INS.

În plus, s-au înregistrat creșteri între 16% și 20% în depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități extractive, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), telecomunicații.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri, spun oficialii INS.

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: între 1,5% și 3% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice, alte activități industrial.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (+2,9%), respectiv în administrație publică (+0,6%).

Câștigul salarial mediu net a scăzut în învățământ (-4,3%) ca urmare a începerii vacanței școlare și reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins