Câștigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 11,2%, la 2.487 lei, față de luna februarie a anului trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).
În ianuarie, câștigul salarial mediu net a crescut cu 8%, la 2.484 lei, față de luna ianuarie a anului trecut, scrie News.ro.
În februarie, indicele câștigului salarial real față de aceeași lună a anului precedent a fost de 106,2%.
CITEȘTE ȘI Facebook va alerta, de astăzi, utilizatorii ale căror date au fost folosite de Cambridge AnalyticaIndicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 față de luna precedentă.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2018.
În februarie, față de ianuarie, creșterile câștigului salarial mediu net din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).
Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 12,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 10,1% în fabricarea produselor din tutun.
Cea mai mare scădere, în februarie față de ianuarie, a fost de 7% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).
”În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+1,1%), respectiv în administrație publică (+0,6%). Câștigul salarial mediu net a scăzut în sănătate și asistență socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.
În același timp, însă, comparând datele cu luna noiembrie a anului trecut, se observă o scădere a câștigului net în industria extractivă - petrol brut și gaze naturale de la 4.803 lei la 4.256 lei.
De asemenea, în sectorul extracției de cărbune, câștigul mediu salarial net a scăzut de la 3.055 lei la 2.857 lei.
Pentru alte activități extractive, câștigul a căzut de la 1.961 lei la 1.740 lei.
Per total industrie extractivă, câștigul a scăzut de la 3.570 lei la 3.249 lei.
Și în industria prelucrătoare se observă o cădere, de la 2.277 lei la 2.219 lei (industria alimentară, de la 1.740 lei la 1.759 lei).