Guvernul se așteaptă să încaseze de la sectorul bancar suma de 336 milioane de lei ca urmare a introducerii impozitului pe cifra de afaceri, a declarat, într-o conferință de presă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ministrul a declarat că șeful unei bănci i-a spus în urmă cu câteva zile că ar fi putut plăti chiar și 3% pe cifra de afaceri, fără să explice de ce nu a dat curs propunerii generoase a respectivului președinte de instituție bancară.
Băncile urmează să plătească un impozit suplimentar de 1% pe cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit de 16%, potrivit propunerii de proiect de lege a Guvernului PSD-PNL. Noua impozitare se va aplica, practic, tuturor veniturilor operaționale ale băncilor, din care nu vor fi scăzute cheltuielile importante, cum sunt cele cu dobânzile, comisioanele, personalul și altele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Sunt 41 de bănci și 336 milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un președinte de bancă și mi-a spus: <<Domnu ministru, puteam și 3% să suportăm>>. Pentru că am ajuns cu dumnealor la înțelegerea ca această taxă să fie pusă pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare. Și, în felul acesta, mulțumesc băncilor pentru ca au înțeles demersul pe care l-am făcut într-o perioadă grea pentru țara noastră", a spus Boloș în conferință.
Ministrul a precizat că instrumentul de impozitare pe cifra de afaceri ar putea fi ajustată, însă pe moment Guvernul vrea să vadă rezultatele acestei măsuri.
"Cu siguranță, în piață, în prețul produselor, nu ar trebui să aibă un impact semnificativ, dar, în funcție de felul în care va evolua implementarea mecanismului, suntem dispuși să mai ajustăm din mecanism, dar deocamdată să îl vedem implementat și să înceapă să își producă roadele", a spus Boloș.
În cazul companiilor cu activități reglementate, cum ar fi cele din sectorul distribuției de energie, Ministerul Finanțelor va analiza impactul aplicării impozitului de 1% pe cifra de afaceri.