Un proiect de lege privind indexarea anuală, cu 100% din rata inflației, a indicatorului social de referință (ISR), în raport cu care este calculată atât indemnizația de șomaj, cât și alocația de stat pentru copii, a primit raport favorabil din partea comisiei de specialitate și urmează să primească votul final în Camera Deputaților. Valoarea ISR nu a mai fost actualizată de peste 10 ani.
Printre semnatorii proiectului, prezentat pe larg în urmă cu doi ani de Profit.ro, se regăsesc parlamentari din PSD, USR, PMP și ALDE. Proiectul a fost respins anul trecut în Senat de majoritate, dar acum comisia de muncă din Camera Deputaților l-a avizat cu raport de adoptare.
De ce este important: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire sau alocația de stat pentru copii. Coeficientul de multiplicare pentru fiecare tip de prestație în parte se numește Indicele Social de Inserție (ISI), iar pentru alocația de stat pentru copil este de 0,168 din ISR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai este important: Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă.
Prin urmare, inițiativa legislativă propune indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, ca indicator ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor. În cazul în care inflația este negativă, IRS nu este indexat, ci rămâne la valoarea anului anterior.
Autorii proiectului arată că acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevăzut deja în cazul pensiilor.
Parlamentarii citează și un raport al Rețelei Europene de Politici Sociale, potrivit căruia Indexările survenite în vederea asigurării coșului zilnic au fost ”arbitrare si urmând mai degrabă o logică politică”, ele fiind operate prin mărirea fracțiunii din ISR și nu prin mărirea valorii ISR. Același raport menționează că, din cauza acestor indexări arbitrare și nesistematice, obligația de a revizui valoarea veniturilor minime anual asumată de Guvern nu a fost respectată.
De altfel, recent, Parlamentul a adoptat o lege, promulgată de șeful statului, prin care alocația de stat pentru copii va fi indexată anual cu rata inflației, astfel că efectul noii legi privind indexarea ISR ar avea impact asupra celorlalte prestații sociale, precum indemnizația pentru șomaj.
CITEȘTE ȘI Aviz: Jurnaliștii, dar și tehnicienii din mass-media, scutiți de impozit pe venit, pe motiv că presa se află într-o situație economică dificilăProfit.ro a relatat că Guvernul Dăncilă a recunocut că ar fi riscat dificultăți la plata ajutoarelor sociale dacă ar fi majorat ISR.
Guvernul Dăncilă a transmis în două rânduri Parlamentului că nu susține proiectul din motive de impact bugetar. Astfel, Executivul a calculat că impactul financiar al majorării ISR cu 100% din rata medie a inflației, pentru perioada 2018-2022, ar presupune o majorare cu 163,3 milioane de lei a bugetului asigurărilor pentru șomaj.