Guvernul analizează propunerea avansată în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială cu privire la modificarea taxei impuse băncilor în funcție de nivelul Robor, urmând să discute cu sectorul bancher posibile modificări ale Ordonanței de urgență nr. 114/ 2018 în ce privește indicele de referință al taxei, dar și cu privire la care anume active financiare vor fi taxate și chiar cu privire la nivelul taxei impuse băncilor.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut aceste precizări, marți, la Parlament, subliniind că Guvernul analizează în prezent formula de modificare a OUG 114 propusă în ultima reuniune a Grupului interinstituțional de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României, din cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).
Todorovici a arătat că o decizie cu privire la modificarea OUG 114 ar putea fi luată chiar și într-o săptămână, cel mult două, și menționat că discuția purtată cu privire la ordonanță vizează și ”un alt nivel de referință în contracte de împrumut ale celor care iau împrumut în moneda națională”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat, dacă eventuala modificare nu va mai fi raportată la nivelul Robor, Teodorovici a spus:
”Ideea e să venim la pachet cu toate propunerile – alt mod de calcul al nivelului de referință, legarea sau nu de activele financiare, cum rămân activele financiare, în ce componență, ce se scoate din masa impozabilă a activelor financiare, cât de mare va fi taxa care rămâne pe ceea ce rămâne din activele financiare. Sunt chestiuni care toate la pachet vor fi prezentate în mod public după ce le agreăm cu cei din sistemul bancar”.