PSD lucrează la un proiect de lege care să impună tuturor firmelor care își desfășoară activitatea în România să plătească impozitul în țară. În paralel, PNL a pregătit deja, din toamna anului trecut, un proiect anunțat deja de Profit.ro și care stabilește că profiturile multinaționalelor vor fi impozitate în România. PNL insistă acum ca documentul să fie aprobat în regim de urgență.
Inițiativele legislative sunt avansate după ce, recent, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE, formațiune care susține Guvernul, a arătat că multinaționalele din România nu ar fi făcut altceva decât să exploateze forța de muncă ieftină deși au primit multe avantaje.
”În cazul în care-ți desfășori activitatea aici, să și plătești impozitul în România. Este vorba despre exportul de profit afară. Eu lucrez cu o echipă la un astfel de proiect, să vedem cum ne iese. Micșorăm taxele pentru firme (...) Există o supărare vizavi de exportul de profit” a spus astăzi Niculae Bădălău, vicepreședinte PSD, citat de news.ro.
CITEȘTE ȘI Companiile de stat și regiile autonome vor fi obligate să verse la buget 90% din profitul net pe 2016El a susținut, fără a indica vreun nume, că o companie funcționează în România declarând de 8 ani pierderi, primind ajutor de stat și exportă profitul.
În același timp, senatorul PNL Daniel Zamfir insistă ca Parlamentul să aprobe un proiect pe aceeași temă, anunțat încă din toamnă de Profit.ro.
"L-am auzit pe președintele executiv al PSD că lucrează ei la o formulă de impozitare nouă și speră că multinaționalele vor plăti impozitele în România! Ce formulă să mai inventăm, domnilor? Încă de anul trecut am depus la Parlament proiectul de lege care implementează Directiva 1164/2016 și care OBLIGĂ multinaționalele să plătească impozitul acolo unde fac profitul, adică în România! De ce nu adoptăm în regim de urgență acest proiect de lege? Așa cum s-a putut eliminarea celor 102 taxe, se poate și asta! Și haideți să nu mai fim noi ăia care vrem să inventăm acum apa caldă și să generam dezbateri interminabile! În fiecare lună, circa 4 miliarde de euro ies din România prin intermediul companiilor off-shore!!!
Ce mai așteptăm???", afirmă senatorul liberal.
Documentul PNL transpune o directivă europeană potrivit căreia profiturile grupurilor de companii vor fi impozitate acolo unde sunt realizate, fără a mai fi posibil transferul acestora în jurisdicții mai favorabile fiscal. Directiva a fost adoptată în iulie de forurile europene, iar România avea, oricum, obligația de a o transpune în legislație până la sfârșitul anului 2018.