Aproape 14% dintre contractele cu normă parțială au trecut la normă întreagă după modificarea referitoare la contribuții

Aproape 14% dintre contractele cu normă parțială au trecut la normă întreagă după modificarea referitoare la contribuții
scris 28 nov 2017

Guvernul a crescut în vara acestui an sarcina fiscală pentru un număr important de contracte cu timp parțial de lucru, scopul declarat fiind acela de a descuraja angajatorii care încheie astfel de contracte în situații în care activitatea desfășurată presupune un program normal de muncă. ca efect al acestei măsuri, 14% din contractele cu timp parțial au fost schimbate la normă întreagă începând cu prima lună de aplicare a legislației care a introdus plata contribuțiilor de asigurări sociale cel puțin la nivelul salariului minim brut pentru cei care obțin venituri din contracte cu normă parțială.

Cât de important este internetul pentru succesul unei afaceri. Studii de caz: Lagardère Travel Retail, Julius Meinl și lanțul Teilor, principali jucători pe piață CITEȘTE ȘI Cât de important este internetul pentru succesul unei afaceri. Studii de caz: Lagardère Travel Retail, Julius Meinl și lanțul Teilor, principali jucători pe piață
Urmărește-ne și pe Google News

În evidența Inspecției Muncii, prin Registrul general de evidență a salariaților, se află salariații angajați cu contracte de muncă de către toți angajatorii din România, cu excepția unor categorii de lucrători care sunt, însă, evidențiați la Agenția Națională de Administrare Fiscală: funcționarii publici, militarii, personalul din justiție etc.

La finele lunii iunie, numărul de contracte cu timp parțial s-a situat la 1,153 milioane, însă următoarele luni au adus scăderi semnificative, la 1,129 milioane în iulie, 1,009 milioane în august și 973.809 în septembrie.

Profit.ro a scris la finele lunii octombrie, în baza unor date ale Ministerului Muncii, că numărul contractelor de muncă cu normă parțială a scăzut semnificativ după ce Guvernul a schimbat de la 1 august impozitarea acestor contracte. Evoluția pe segmentul de contracte part-time a tras în jos piața muncii per ansamblu, cu un recul puternic în august, prima lună în care a fost introdusă plata contribuțiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele cu normă parțială.

Schimbarea introdusă în vară de Guvern prevede ca, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al căror nivel este sub cel al salariului minim brut pe țară garantat în plată, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuțiilor sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este venitul realizat, chiar dacă acesta este sub nivelul salariului minim.

În cazul în care o persoană cumulează din mai multe contracte de muncă venituri mai mari decât salariul minim, baza de calcul  rămâne, la fel ca anterior modificării, totalul veniturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte munca
norma partiala
norma intreaga
ministerul muncii