ANUNȚ De când vor putea cumpăra online de la ANAF populația și firmele. Platforma de licitație pentru bunurile din depozitele Fiscului va avea și versiune în engleză

ANUNȚ De când vor putea cumpăra online de la ANAF populația și firmele. Platforma de licitație pentru bunurile din depozitele Fiscului va avea și versiune în engleză
scris 24 mai 2024

Populația și firmele vor putea cumpăra de la jumătatea anului următor online bunuri vândute de către ANAF, cum ar fi mașini, terenuri, apartamente, dar și diverse bunuri ajunse în depozitele Fiscului, relevă informațiile Profit.ro. ANAF va avea peste un an o platforma online pentru vânzarea la licitație de bunuri intrate în proprietatea privată a statului sau sechestrate în materie penală și fiscală în procedura de executare silită. Costul acestei platforme este de 12,82 milioane de lei, doar pentru servicii de dezvoltare software. Platforma va prezenta detalii despre bunurile vândute, inclusiv fotografii și video, și va putea face față unui număr minim de 10.000 de utilizatori care să participe concomitent la licitațiile online deschise. De asemenea, va avea și variantă în limba engleză. Pentru a putea folosi platforma, cei care nu au deja conturi de SPV sau ghișeul.ro, vor fi nevoiți să parcurgă o procedură de înscriere cu identificare la distanță.

Potrivit clarificărilor primite de către Profit.ro, platforma trebuie să fie în funcțiune peste un an. Contractul vizează platforma de licitații on-line, precum și digitalizarea completă a activității de valorificare a bunurilor pe care le vinde ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News

Infrastructura hardware și software de bază și middleware nu se achiziționează în cadrul acestui proiect, aceasta urmând a fi puse la dispoziție de către CNIF.

ANAF a mai încercat în trecut trecerea licitațiilor în online, dar fără să ducă la capăt proiectele. 

Cât va suporta platforma

Numărul estimat de utilizatori ai sistemelor informatice:

  • pentru aplicația de valorificare bunuri (Platforma de licitații online):
    •  minim 300 utilizatori interni (ANF, MF, CNIF) concurenți, cărora trebuie să li se asigure condițiile tehnice de exploatare a aplicației concomitent în  platformă;
    • minim 10.000 utilizatori externi concurenți care accesează concomitent platforma, cărora trebuie să li se asigure condițiile tehnice de exploatare a aplicației concomitent la licitațiile online deschise.
  • pentru aplicația de case-management și evidență a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului:
    • 300 utilizatori interni, din care 100 de utilizatori vor fi concurenți, ei vor opera concomitent în  aplicație;

 

Guvernul majorează și salariile angajaților Autorității Vamale Române și Oficiului pentru Jocuri de Noroc CITEȘTE ȘI Guvernul majorează și salariile angajaților Autorității Vamale Române și Oficiului pentru Jocuri de Noroc

Platforma trebuie să utilizeze tehnologii web pentru aplicații cu interfețe atât în limba română cât și în limba engleză pentru utilizatori (inclusiv pentru meniuri și butoane). De asemenea tehnologia propusă pentru implementare trebuie să dispună de facilități de traducere manuală sau automată a conținutului afișat pe portal. De asemenea, platforma trebuie să facă față unei viitoare treceri a României la moneda euro.

Secțiunea de pre-promovare/publicitate a platformei de licitații online va conține informații relevante privind bunurile licitate – categorie, descriere, grad de uzură fizică/morală, fotografii, prezentări video, stare juridică, inclusiv sarcini care grevează bunul, valoare de evaluare, alte informații relevante conform raportului de evaluare (existența documentației cadastrale în cazul bunurilor imobile etc.). În cazul bunurilor confiscate, fișierele media se încarcă în mod automat din aplicația de evidență a bunurilor confiscate (AAM), iar în cazul bunurilor sechestrate, fișierele media se încarcă automat sau manual de către persoanele desemnate din cadrul organului de executare, ținând cont de identificatorul unic asociat bunului evaluat (identificatorul unic al bunului are același număr cu cel al fișierului media).

Este menționată și plata unei taxe de participare la licitația online, care ar urma să poată fi făcută, de asemenea, de pe platforma ANAF.

Secțiunea de licitare va cuprinde următoarele funcționalități:

  • Crearea unui cont, înregistrarea participanților la licitație și încărcarea de documente de participare la licitație;
  • Licitarea efectivă;
  • Alerte și notificări;
  • Dosarul electronic al licitației on-line și arhivarea electronică.
DOCUMENT - ANAF schimbă \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT - ANAF schimbă "Adeverința de venit" eliberată persoanelor fizice. Apare și o adeverință separată pentru cei fără venituri

Înregistrare a participanților la licitația online

Prin acest serviciu se va asigura înregistrarea utilizatorilor externi în platforma de  licitații on-line prin crearea unui cont de utilizator în urma căruia aceștia devin utilizatori de tip participant la licitație, în baza completării de către aceștia a unui formular de înregistrare pe platforma de licitații on-line.

Formularul cuprinde cel puțin, următoarele date:

  • date valide de identificare personală:
    • nume, prenume pentru persoane fizice sau denumirea pentru persoane juridice;
    • CNP/NIF/CUI, sau alte date de identificare, după caz;
    • telefon, adresa de e-mail;
    • domiciliu/sediu;
  • date privind credențialele contului de utilizator de tip participant la licitație:
    • nume utilizator;
    • parola;
    • date de siguranță privind recuperarea credențialelor.

Cu ocazia completării acestor date, ofertantul trebuie să își exprime acordul cu privire la prelucrarea datelor personale, precum și acordul cu privire la înțelegerea și acceptarea regulilor privind desfășurarea licitațiilor on-line, organizate de ANAF.

Marcel Ciolacu vorbește de folosirea inteligenței artificiale la ANAF: Nu mai lucrează nimeni cu pixul CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu vorbește de folosirea inteligenței artificiale la ANAF: Nu mai lucrează nimeni cu pixul

Serviciul de licitare propriu-zis

Cu ocazia organizării fiecărei licitații on-line utilizatorii externi de tip participant la licitația on-line va proceda la încărcarea (uploading) documentelor solicitate pentru participarea la licitația on-line. Documentele (tipul și forma) solicitate pentru participarea la licitația online vor face obiectul stabilirii prealabile sub formă de listă predefinită (în baza unui nomenclator ce se va stabili) urmând ca participanții la licitație să încarce acele documente care sunt în concordanță cu legislația valabilă la momentul lansării licitației. Documentele de participare vor fi afișate pe platformă sub forma unei liste ascunse, fiecare poziție din listă având două stări:

  • active, caz în care permit încărcarea lor de către utilizatorii externi de tip participant la licitație;
  • inactive, caz în care nu permit încărcarea lor de către utilizatorii externi de tip participant la licitație și se va afișa un text de clarificare „nu este necesară încărcarea acestui document pentru licitația în cauză”.

Printre documentele care urmează a fi solicitate la încărcare în platforma de licitații on-line de către participanții la licitație enumerăm, fără a ne limita, următoarele documente:

  • copie act de identitate;
  • declarație pe propria răspundere, după caz;
  • certificate de atestare fiscală, după caz etc.

Autorizarea/validarea specială a fiecărui utilizator extern în vederea înregistrării ca participant la o licitație se va face în urma verificării (formă și fond) efectuate asupra datelor și documentelor încărcate pe platformă. Dacă verificarea se încheie cu succes (criterii de validare îndeplinite simultan: documentație de participare completă și conformă, documentație de participare înregistrată în intervalul de timp prestabilit, condiții de participare acceptate), atunci fiecărui participant la licitație înregistrat i se va atribui un cod de identificare unic de identificare (ID) format din concatenarea codului unic al bunului și numărul de ordine în funcție de ordinea înregistrării și o parolă care vă vor fi transmise prin e-mail.

Pentru utilizatorii externi înrolați în SPV/ghiseul.ro se preiau automat credențialele generate (utilizator, parolă). În ceea ce privește categoria utilizatorilor care nu sunt înrolați în SPV/ghiseul.ro, se vor folosi alte mijloacele de identificare la distanță (aplicația RO-eID...). Aplicația de înregistrare utilizatori ce va fi implementată se va integra cu mecanismele de management utilizatori, din cadrul portalului ANAF.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
platforma licitatii
cumparaturi online
anaf platforma online