Antifrauda, direcția ANAF responsabilă de combaterea evaziunii, a fraudei fiscale și vamale, va dispune de o rețea de 58 de camere video full HD amplasate în punctele de trecere a frontierei intracomunitare (cu Ungaria și cu Bulgaria). Camerele video vor avea funcții de detectare și recunoaștere a vehiculelor și numerelor de înmatriculare. Datele colectate astfel vor fi folosite pentru monitorizarea transporturilor de bunuri și a mijloacelor de transport care intră sau ies din țară prin punctele de frontieră cu alte state UE.
Sistemul video nu vizează punctele de frontieră cu state din afara UE, Ucraina, Serbia și Republica Moldova.
Informațiile colectate vor fi folosite utilizate și pentru Radarul mărfurilor, sistemul informatic de monitorizare a transporturilor de bunuri, anunțat în mai multe rânduri de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Acest sistem ar trebui să contribuie la reducerea evaziunii, inclusiv la TVA, și, în consecință, la creșterea încasărilor la bugetul statului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La acest sistem video vor avea acces, probabil, și alte instituții ale statului.
În prezent, Antifrauda solicită de la alte instituții informații precum cele pe care le va obține cu propriul sistem de supraveghere video.
"Sistemul informatic de monitorizare a tranzacțiilor intracomunitare va prelua imaginile camerelor de luat vederi (CLV) amplasate în punctele de trecere a frontierei de stat și le va asocia cu notificările intrate în sistem prin intermediul MDC și cu alte date aflate la dispoziția ANAF referitoare la statutul transportului realizat cu mijlocul de transport identificat, urmând a genera rapoarte operative. Unul dintre modulele informatice, parte din sistem îl reprezintă - modulul de preluare a datelor culese prin intermediul camerelor de luat vederi", potrivit ANAF.
Pe lângă controalele antifraudă, direcția Antifraudă are și atribuții de control în trafic. Astfel, inspectorii verifică respectarea reglementărilor legale privind circulația persoanelor și mărfurilor în porturi, gări, autogări, aeroporturi, pe căi ferate și fluviale și pe drumurile publice. ANAF monitorizează permanent comportamentul fiscal al operatorilor economici care achiziționează mărfuri de pe teritoriul UE. Sunt vizate toate transporturile de mărfuri care intră în România prin punctele rutiere de trecere a frontierei, inclusiv cele aflate în tranzit pe teritoriul național.
În cazul în care este identificat un transport care prezintă un grad de risc fiscal ridicat, transportatorul/beneficiarul este notificat că are obligația de a descărca mărfurile doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală. De asemenea, se poate dispune sigilarea mijlocului de transport, acesta urmând a fi desigilat la destinație sau în punctul de ieșire din țară, dacă este un transport care tranzitează teritoriul României.