ANAF va începe un proiect pilot, din cea de-a doua parte a anului 2023, în ceea ce privește monitorizarea pe orizontală a marilor companii, conform șefului ANAF Lucian Heiuș.
Ce înseamnă monitorizare orizontală: „Este atunci când va deschideți ușa pentru ANAF, care stă 24 ore din 24, 7 zile din 7 în control permanent. În felul ăsta firmele au zero surprize și penalități și ANAF are 100% certitudine pe ce se plătește”, a explicat Dragoș Doroș, Head of Fiscal Doctrine - KPMG România, arată Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a spus că-i place acest concept.
„Am avut anul trecut o misiune de asistență tehnică cu FMI pe această monitorizare pe orizontală cu niște experți din Austria care aplică aceste mecanism”, a precizat Heiuș, la TaxEU Forum.
El își dorește ca în primul trimestru să pregătească partea legislativă care să fie adoptată.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ OMV nu plătește taxa de solidaritate nici în Germania, nu numai în România. Sumă modică în Austria„Aș vrea ca începând cu semestrul II, opțional, să indentific cine își dorește, de la mari contribuabili - vreo 10 societăți - să intrăm într-un proiect pilot ca să implementăm această monitorizare pe orizontală”, a precizat șeful ANAF.
Această monitorizare pe orizontală, spune el, presupune un efort mare și din punct de vedere financiar al ANAF, „niște costuri suplimentare, pentru că este nevoie de oameni care să fie bine pregătiți, care să stea. Nu va sta nimeni în companie non-stop. Probabil niște echipe vor gestiona 1-2 companii”.
Potrivit acestuia, sunt deja societăți comerciale la mari contribuabili care își doresc să intre într-un asemenea program pilot.
„Sper ca din semestrul II să demarăm. Este un mecanism modern. Unele state l-au aplicat, altele au renunțat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cu peste 80% din active afectate și cu listarea Hidroelectrica la orizont, Fondul Proprietatea atacă România pentru supraimpozitarea din energie, după modelul giganților Enel și EDPR„Eu cred că în România este de bun augur pentru că ai posibilitatea să înțelegi foarte bine business-ul companiei, să înțelegi de ce la un moment dat trece printr-o problemă. Nu să vezi doar că a plătit foarte mult la un moment dat, iar apoi nu mai plătește”, a mai afirmat acesta.