ANAF consideră că va recupera anul acesta 70% din sumele pe care firmele nu le-au plătit în baza facilităților care permit amânarea achitării obligațiilor fiscale

ANAF consideră că va recupera anul acesta 70% din sumele pe care firmele nu le-au plătit în baza facilităților care permit amânarea achitării obligațiilor fiscale
scris 14 aug 2020

ANAF consideră că va recupera anul acesta de la firme 7 miliarde de lei din obligațiile fiscale amânate de firme la plată pe baza facilităților fiscale ce permit contribuabililor să amâne achitarea acestor datorii fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. La finele lunii iunie, firmele declaraseră, fără să și achite, obligații de plată în cuantum de 10,3 miliarde de lei. Beneficiare sunt, în principal, firmele mai mici, care au dificultăți legate de lichidități și acces mai greu la finanțare. În Parlament este un proiect de lege care extinde termenul limită al acestei facilități până la 25 decembrie, caz în care ANAF nu ar dispune de timp suficient pentru a recupera o sumă semnificativă pentru bugetul anului în curs.

Companiile mari, pentru care asigurarea de finanțări nu este o problemă la fel de complicată, au amânat în jur de 1,7 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Facilitatea a fost extinsă în iunie până la data de 25 octombrie, astfel că, sumele acestea, reprezentând acum circa 1% din PIB, ar trebui să ajungă pe final de an la buget, măcar parțial, și să mai atenueze deficitul bugetar.

EXCLUSIV ANAF aduce zeci de mii de containere la vamă în București. Oprește vămuirea în portul Constanța, în detrimentul firmelor, și mută peste 80.000 de containere la vămi din interiorul țării CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF aduce zeci de mii de containere la vamă în București. Oprește vămuirea în portul Constanța, în detrimentul firmelor, și mută peste 80.000 de containere la vămi din interiorul țării

"Ca urmare a posibilității amânării de la plată a unor obligații fiscale, conform analizei ANAF, la nivelul economiei, până la sfârșitul anului 2020 pot fi recuperate 7 miliarde lei de la agenții economici (0,9 miliarde lei impozit pe profit și impozit pe venitul microîntreprinderilor, 0,4 miliarde lei impozit pe venit, 2,9 miliarde lei TVA, 0,2 miliarde lei accize, 2,6 miliarde lei contribuții bugetele de asigurări sociale)", potrivit proiectului de rectificare bugetară prezentat de Ministerul Finanțelor.

La finele lunii mai, plățile amânate de către agenții economici pe perioada stării de urgență și de alertă se situau la un total de 11,7 miliarde lei, în baza facilităților acordate în martie prin OUG nr.29/2020. Suma amânată a scăzut în iunie, cu 1,4 miliarde de lei, în contextul în care unele firme au făcut plăți la buget.

Un proiect aflat în prezent în Parlament, adoptat de Senat și trimis la Camera Deputaților, prevede extinderea până la 25 decembrie a facilității fiscale prin care firmele pot amâna obligații de plată fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. Măsura privind amânarea plății obligațiilor fiscale a fost introdusă de Guvern în luna martie, pentru sprijinirea mediului de afaceri, și trebuia să expire la 25 iunie, dar în ziua respectivă a fost extinsă de Guvern până la data de 25 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
facilitati fiscale
plati
amanare plati