Actualele termene pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic nu vor mai fi amânate – avertisment ferm al ministrului Finanțelor către mediul de afaceri

Actualele termene pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic nu vor mai fi amânate – avertisment ferm al ministrului Finanțelor către mediul de afaceri
scris 3 iul 2018

Actualele termene limită pentru dotarea firmelor cu imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic, respectiv 1 septembrie pentru contribuabilii mari și mijlocii și 1 noiembrie pentru cei mici, nu vor mai fi amânate, a avertizat ferm ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Finanțele se tem tocmai de faptul că firmele nu se vor grăbi să cumpere noile case de marcat din timp, pentru a aștepta să vadă dacă va exista o nouă amânare.

Firmele mari și cele mijlocii ar fi trebuit să dețină noile aparate fiscale la 1 iunie, iar cele mici de la 1 august, dar, la sfârșitul lunii mai, Guvernul a decis să amâne termenele de la care vor fi aplicate sancțiuni pentru lipsa noilor modele de case de marcat la 1 septembrie pentru contribuabilii mari și mijlocii și la 1 noiembrie pentru cei mici.

Urmărește-ne și pe Google News

Amânarea a fost determinată de faptul că primii distribuitori au fost autorizați să vândă case de marcat cu jurnal electronic abia la finele lunii mai, astfel că dotarea firmelor cu noile echipamente nu ar fi fost posibilă în termenele legale.

„La casele de marcat (ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, n.r.) a spus destul de clar că nu se va mai amâna. Rămân noile termene. A spus foarte ferm că nu vor mai exista amânări”, a relatat pentru Profit.ro o persoană prezentă la întâlnirea ministrului cu mai multe zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri.

DOCUMENT Lista firmelor autorizate, până la acest moment, să vândă noile case de marcat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Lista firmelor autorizate, până la acest moment, să vândă noile case de marcat

De altfel, una dintre preocupările Ministerului Finanțelor la finele lunii mai, când a extins termenele, a fost tocmai faptul că această amânare ar putea induce firmelor ideea că nu este necesar să se grăbească.

Ministerul încearcă să evite situația în care foarte multe firme ar rămâne pe ultima sută de metri cu achiziția de noi case de marcat.

Aproximativ 27.000 de firme mari și mijlocii ar fi trebuit să aibă astfel de echipamente funcționale de la 1 septembrie, printre acestea fiind, de exemplu, marile lanțuri de retail sau de benzinării. În total, aproximativ 800.000 de case de marcat cu jurnal electronic vor trebui schimbate, majoritatea covârșitoare, însă, până la 1 noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
eugen teodorovici
ministerul finantelor
firme