Vodafone pierde litigiul prin care a solicitat ANCOM recupererea unui prejudiciu de peste 15 mil. euro

Vodafone pierde litigiul prin care a solicitat ANCOM recupererea unui prejudiciu de peste 15 mil. euro
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 28 mar 2019

Vodafone Romania a pierdut definitiv litigiul prin care a solicitat recuperarea de la autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a unui prejudiciu de peste 15 milioane de euro, invocat în urma procesului de acordare a unei licențe telecom în 2012.

"Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă SC Vodafone România SA împotriva sentinței civile nr. 2863 din 4 noiembrie 2015 pronunțată de Curtea de Apel București, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, 26 martie 2019", se arată pe pagina web a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, și Curtea de Apel București a respins cererea.

Vodafone învinge ANAF și are liber la \ CITEȘTE ȘI Vodafone învinge ANAF și are liber la "nelimitat"

Prin cererea înaintată CAB, Vodafone Romania, al doilea mare jucător local de telefonie mobilă, a susținut că o parte din spectrul de frecvențe radio cumpărat nu poate fi utilizat în peste 20 de județe conform parametrilor prevăzuți în caietul de sarcini, din cauza unor interferențe generate de companii de comunicații din Ucraina.

Operatorul mai susținea că a fost nevoit să utilizeze, contra cost, spectru radio de la alți operatori - RCS&RDS și Telekom Romania MObile Communications (Cosmote) - pentru a respecta obligațiile impuse de licență.

În plus, operatorul a realizat și investiții suplimentare pentru ca utilizatorii rețelei Vodafone din cele peste 20 de județe să nu resimtă problemele provocate de interferențe.

În urma unei licitații a ANCOM desfășurată în septembrie 2012, Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote (în prezent Telekom România Mobile Communications), RCS&RDS și 2K Telecom și-au adjudecat mai multe licențe în benzile de frecvențe de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz.

ULTIMA ORĂ Orange, Telekom și Vodafone atenționează autoritățile: dacă nu schimbați OU 114, mergem la Curtea Constituțională! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Orange, Telekom și Vodafone atenționează autoritățile: dacă nu schimbați OU 114, mergem la Curtea Constituțională!

Operatorii au plătit, în două tranșe, suma totală de 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone România a achitat 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achiziționat permite furnizarea de servicii telecom 4G.

Vodafone România este parte a grupului britanic Vodafone și al doilea jucător local după nivelul veniturilor și numărul clienților.

Veniturile companiei au scăzut cu 0,5% în anul calendaristic 2018, la 719 milioane de euro, de la 722,3 milioane de euro în 2017.

La finele anului 2018, portofoliul total al operatorului număra 9,9 milioane de clienți, din care 9,2 milioane sunt utilizatori de servicii de telecomunicații mobile.

Vodafone a intrat pe piața din Româna în anul 2005 după ce a preluat operatorul local Mobifon (Connex).

Principalii competitori ai Vodafone sunt Orange România, Telekom Romania Mobile Communications și RCS&RDS (Digi Mobil).

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
ancom
litigiu
prejudiciu
licenta
frecvente