Procesul de digitalizare a serviciilor publice a început în Româna fără identitatea electronică și identificarea online a cetățenilor, abordarea strategică fiind una greșită din start, a arătat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), la videoconferința Profit.ro - Visa.
Videoconferința a fost transmisă inclusiv la postul de televiziune Profit TV.
El a arătat că factorii de decizie au pus "carul în fața boilor".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"A fost o abordare strategică greșită, am pus carul înaintea boilor. Cam așa s-a întâmplat în România cu serviciile publice electronice. Când îți propui să digitalizezi evenimentele de viață, cum ar fi crearea unei firme, în cazul persoanelor juridice, sau căsătoria, în cazul persoanelor fizice, fără identitate electronică, este o abordare greșită din start. Asta înseamnă să aduci toți cetățenii pe la un ghișeu, să se prezinte cu buletinul, să-și facă un cont, la următoarea instituție să facă la fel, iar nivelul de încredere nu este foarte ridicat. Deci am pornit la drum fără a avea această identificare și identitate online, care există, spre exemplu, pe ghișeul.ro, cu un anumit nivel de încredere, creat în baza datelor de la Evidența Populației și a cardului bancar", a afirmat Sărmaș.
O altă cauză care a frânat dezvoltarea serviciilor publice online a fost lipsa standardelor de interoperabilitate între diferitele sisteme ale instituțiilor publice.
"Din păcate, oamenii sunt cărăuși de dosare cu șină între instituții, în loc ca aceste informații să circule electronic", a spus șeful ADR.
Dincolo de acest aspect, Sărmaș spune că circa 30% din populația țării nu are competențe digitale de bază.
"Trebuie să investim în educație. Am văzut o mulțime de cursuri de formare în ultimii ani cu fonduri europene, foarte puține dintre ele însă orientate spre competențe digitale, către spre ceea ce înseamnă viața de mâine, către joburile viitorului. Degeaba construiești platforme online dacă nu ai cetățeni pregătiți să le utilizeze. Nu vom reuși să avem o rata bună de utilizare a acestor servicii online fără să pregătim oamenii în această direcție", a arătat reprezentantul instituției.
Sărmaș pune pe același palier și ușurința în utilizare a acestor platforme, care, în procesul de dezvoltare, nu a urmărit atingerea unor standarde.
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - Visa. Sărmaș, ADR: Ghișeul.ro a avut un an spectaculos, tranzacțiile au explodat. Licitația pentru cartea electronică de identitate va începe în câteva săptămâni"Această problemă a ușurinței în utilizare nu este întâlnită doar în cazul utilizării de către cetățeni, ci și în rândul funcționarilor. Sunt probleme care vin în special din lipsa de capacitate a instituțiilor publice de a avea actori care să discute profesionist cu mediul privat. Companiile merg către instituțiile publice, au expertiză, dar există o lipsă de capacitate la nivelul instituțiilor publice, se vor lovi de foarte puțini oameni care știu să evalueze soluția respectivă, care știu să pună cerințe funcționale și de performanță pentru respectiva platformă și de aici apar tot felul de situații în care, deși se dorește, în final proiectul finalizat nu iese cum trebuie", arată Sărmaș.
Șeful ADR a spus că în prezent se discută introducerea unei soluții de facturare electronică pentru achizițiile publice, care va transparentiza foarte mult toate operațiunile financiare în România.
"Sper să ieșim cât mai rapid cu un proiect pilot de e-facturare pentru sectorul B2G, un pas care va duce la reducerea economiei subterane, un caz de succes în acest sens fiind Italia, care a reușit să treacă toate facturile printr-un hub național, fie că vin de la stat la privat sau de la privat la privat", a afirmat Sărmaș.