O serie de probleme se manifestă în procesul de dezvoltare a comerțului, una dintre acestea fiind starea emoțională a clientului, care în România este afectată de recenta instabilitatea politică, spune Raul Filip, director de achiziții Altex România, la Videoconferința Profit e-commerce - Motoarele creșterii în comerțul online.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Philip Morris România, Altex, ING și Telekom România, fiind transmisă în direct și la televiziunea de business PROFIT NEWS
"Principalul impact negativ în încrederea în consum este starea emoțională a clientului. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în România, respectiv instabilitatea politică și posibilele noi restricții, acestea pot crea o stare de instabilitate pentru client, care tinde să amâne decizia de cumpărare și să economisească. Pe termen mediu și lung, decizia este una care îl va afecta negativ, pentru că inflația lucrează negativ asupra valorii banilor, iar economisirea nu aduce neapărat ceva bun", a spus reprezentantul Altex.
El a adus în discuție și problema resurselor umane din acest sector.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Încercăm să investim în educarea salariaților, atât la nivel de magazine cât și la nivel de logistică și serivicii, unde disponibilitatea forței de muncă este din ce în ce mai mică, pe fondul dezvoltării foarte abrupte a anumitor servicii și volume de tranzacționare și volume de vânzări", spune Filip.
Legat de penetrarea plăților online, reprezentantul Altex crede că jucătorii din piață ar trebui să-și asume o parte din lipsa de încredere a clienților în plata cu cardul.
"Există în piața din România numeroși participanți la comerț pentru care clienții preferă să plătească la livrare. Motivele sunt destul de corecte din partea clientului. În momentul în care comanzi un produs și după trei zile te sună site-ul respectiv și îți spune că produsul nu este sau prețul nu este cel afișat și îți propune să-ți livreze un alt produs peste două luni, nu mai plătești cu cardul niciodată, indiferent la ce alt site apelezi. Există zone de consumatori care tradițional preferă să achite cu bani lichizi, dar există și mulți clienți care au avut experiențe nefericite cu unii comercianți și de atunci achită doar când primesc acasă produsul sau serviciul", a arătat Filip.
O altă provocare pentru comercianți este relația cu Asia, atât din punct de logistic vizavi de costul de transport, dar mai ales de disponibilitatea transportului din zona respectivă.
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit e-commerce - Crina Nicolae, ING Bank: Trebuie să ne asigurăm că, pe măsură ce cresc tranzacțiile online, se păstrează și încrederea în sistem. Este nevoie de educația clienților cu privire la fraude"Există zvonuri care indică faptul că liniile maritime de transport creează o presiune artificială prin blocarea unor containere în anumite porturi. Vorbim de zeci de mii de containere blocate. O altă problemă este intervenția guvernului chinez în limitarea consumului de energie pentru fabricile care produc tot felul categorii de produse, decizie care va avea un impact major în perioada următoare. La toate acestea se adaugă creșterea costurilor pentru diverse materii prime, de la metal până la plastic", a mai spus reprezentantul Altex.
Pandemia a împins comerțul cu 4-5 ani înainte față de tendința naturală a industriei
Filip este de părere că pandemia și restricțiile impuse de aceasta au grăbit schimbările care începuseră să se manifeste în comerț, respectiv digitalizarea proceselor, această ramură a economiei naționale având un avans de 4-5 ani față de tendința naturală.
"Restricțiile impuse de pandemie au grăbit schimbările care au avut loc în comerț. Exista o tendință de digitalizare a proceselor și cumpărăturilor înainte de pandemie, era un trend natural pe care îl vedem mult mai agresiv. Acum suntem cumva cu 4-5 ani înainte", a spus Filip.
El a afirmat că Altex, fiind prezent atât în offline, cât și în online, are avantajul să înțeleagă clientul din ambele perspective.
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit e-commerce - Florin Filote, vicepreședinte eMAG: Pandemia a crescut apetitul pentru mediul online al antreprenorilor care activau preponderent în offline. Manifestarea cu 2-3 ani mai devreme a necesității migrării"Majoritatea clienților apreciază conceptul omnichannel, care înseamnă să-i lași lui libertatea să aleagă modul în care face cumpărăturile. Am observat că este nevoie să customizezi atât comunicarea cât și produsele și serviciile în funcție de canalul de cumpărare și specificul clienților. De asemenea, am mai observat în acestă perioadă că o parte dintre clienți vor să economisească, iar rapoartele BNR arată că gradul de economisire a crescut în perioada pandemiei", a mai spus reprezentantul Altex.
Potrivit lui Filip, cei care au cumpărat au fost mult mai atenți la calitatea produselor.
"Ponderea produselor de calitate superioară a crescut foarte mult pentru că majoritatea clienților au simțit nevoia să investească în calitatea vieții lor, care acum se desfășura după alte coordonate, work from home și school from home. Tranzacțiile online au crescut foarte mult pentru că restricțiile au împiedicat clienții în numeroase perioade să ajungă la magazinele pe care doreau să le viziteze sau să achiziționeze servicii care să-i ajute în viața de zi cu zi", a explicat directorul Altex.
Reducerile de prețuri
La nivelul pieței locale se manifestă tendința de a suprareglementa o serie de acțiuni, al căror efect este contrar așteptărilor, în această situație fiind comunicarea reducerilor de prețuri.
"Această reglementare nu are nicio legătură cu piața de astăzi, dacă ne referim la comerțul online. Prețurile variază și în cursul aceleiași zile, pentru că fiecare jucător din piață vrea să fie cât mai competitiv și să-i ofere clientului un produs/serviciu cât mai bun. Tehnic vorbind, pentru rețele cu multe magazine sau jucători online, care intră în competiție cu numeroși alți jucători, este aproape imposibil să respecți această regulă, aflată acum în dezbatere. Cum să respecte un preț timp de 30 de zile furnizorii de hrană când unele produse au un termen de valabilitate mai mic? Noi ne dorim ca statul să se implice cât mai puțin în activitatea acestui sector", a spus Filip.