VIDEO Trump se dezlănțuie împotriva anchetei ruse, care se accelerează odată cu înființarea unui mare juriu: Este o fabricație totală

VIDEO Trump se dezlănțuie împotriva anchetei ruse, care se accelerează odată cu înființarea unui mare juriu: Este o fabricație totală
scris 4 aug 2017

Donald Trump s-a dezlănțuit împotriva anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidențiale americane din 2016, care a intrat într-o etapă către posibile urmăriri penale odată cu înființarea unui mare juriu, relatează AFP.

”Povestea rusă este o fabricație totală”, a lansat Donald Trump la un miting al unor susținători în Virginia de Vest. ”Motivul din cauza căruia democrațiii nu vorbesc decât despre această poveste rusă total inventată este că ei nu au un mesaj, o agendă, o viziune”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Wall Street Journal (WSJ), dar și Washington Post (WP) și New York Times (NYT), procurorul special Robert Mueller - care anchetează cu privire la acuzații de amestec rus în campania prezidențială din 2016 și o presupusă complicitate între echipa candidatului Trump și Moscova - a înființat un mare juriu, ceea ce ar putea să conducă la urmăriri penale la Washington.

Potrivit WSJ, acest mare juriu - un fel de cameră de instrucție alcătuită din cetățeni care deliberează în secret, cu ușile închise, să stabilească dacă elementele prezentate de procuror pot conduce la o inculpare - a fost înființat în ”ultimele săptămâni”.

Ce-ai vrea să îi faci, părinte Pomohaci? CITEȘTE ȘI Ce-ai vrea să îi faci, părinte Pomohaci?

”Înființezi un mare juriu doar dacă ancheta ta a scos la lumină siuficiente elemente care, în opinia ta, reflectă o încălcare a cel puțin unei dispoziții penale, dacă nu a mai multora”, a comentat pentru AFP Bradley Moss, un avorcat american specializat în cazuri în domeniul securității naționale.

”ESCALADARE SEMNIFICATIVĂ”

În opinia lui Moss este vorba despre o ”escaladare semnificativă a procesului” judiciar în afacerea rusă.

Avocatul președintelui Trump Ty Cobb a declarat că nu are cunoștință despre constituirea unui mare juriu. ”Casa Albă este în favoarea a tot ceea ce poate să accelereze închiderea” acestui dosar, a dat el asigurări și a adăugat că Executivul ”cooperează deplin” cu serviciile procurorului Mueller.

”Fostul director FBI James Comey a spus în trei rânduri că președintele nu este vizat de anchetă, iar noi nu avem vreun motiv să credem că cest lucru s-a schimbat”, a declarat la rândul ei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

James Comey a fost destituit în mai de către Trump, din cauza acestei afaceri ruse. El conducea partea anchetei care se află acum în responsabilitatea lui Robert Mueller.

Dolarul se deprecia vineri la Tokyo după dezvăluirea acestor informații, la 110,10 yeni, de la 110.70 yeni joi.

Președintele american a a negat mereu în mod categoric orice complicitate cu Rusia în cadrul campaniei prezidențiale în 2016 și a catalogat afacerea, care afectează puternic președinția, drept o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Însă el a fost nevoit să recunoască faptul că fiul său mai mare Donald Jr, ginerele său Jared Kushner și directorul campaniei sale Paul Manafort s-au întâlnit cu o avocată rusă cu legături cu Kremlinul, Veselnițkaia, cu scopul de a obține informații potențial compromițătoare despre democrata Hillary Clinton.

În paralel, Mueller ar ancheta cu privire la finanțe ale lui Trump și ale asociaților săi, potrivit CNN.

Președintele american l-a avertizat în mod public pe procurorul special că acest lucru va constitui depășirea unei linii roșii, făcându-i pe unii observatori să se teamă că va încerca să-l îndepărteze pe Robert Mueller din această anchetă complexă.

Doi senatori - democratul Chris Coons și republicanul Thom Tillis - au prezentat joi o propunere bipartizană în vederea protejării lui Mueller, condiționând o eventuală demitere a acestuia de o examinare a justiției.

BCR, profit net de 305 milioane de lei în primul semestru din 2017, sub jumătate față de cel de anul trecut CITEȘTE ȘI BCR, profit net de 305 milioane de lei în primul semestru din 2017, sub jumătate față de cel de anul trecut

În cazul în care va fi chemat să depună mărturie în fața unui mare juriu, Trump nu va fi primul președinte în această situație.

Bill Clinton a fost nevoit să furnizeze în acest fel informații despre relația sa cu Monica Lewinsky.

Acuzațiile de amestec rus în alegerile prezidențiale americane au figurat între principalele motivații ale noilor sancțiuni impuse Moscovei și adoptate cu o majoritate zdrobitoare de către congresmenii americani.

Promulgate miercuri de către Trump, ele au provocat furia Moscovei.

”Relațiile noastre cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel istoric și foarte periculos”, a scris joi pe Twitter Trump, care se lăuda, la preluarea funcției, în ianuarie, că va reîncălzi relațiile cu Kremlinul.

El i-a acuzat pe congresmeni de acest lucru. ”Pueți să mulțumiți Congresului, aceiași oameni care se dovedesc incapabili să ne dea o asigurare de sănătate”, a lansat el.

Washingtonul a apreciat însă că o relansare rămâne posibilă, în contextul în care secretarul de Stat american Rex Tillerson urmează să se întâlnească în acest weekend, în Filipine, cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care a discutat joi la telefon.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
ancheta rusia