VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. UNSAR: România este tributară asigurărilor auto și unui cadru legislativ pentru asigurări de locuințe ce sigur poate fi îmbunătățit. Creștere a interesului românilor pentru tot ceea ce înseamnă asigurare

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. UNSAR: România este tributară asigurărilor auto și unui cadru legislativ pentru asigurări de locuințe ce sigur poate fi îmbunătățit. Creștere a interesului românilor pentru tot ceea ce înseamnă asigurare
scris 5 mar 2021

Digitalizarea și creșterea interesului consumatorilor pentru asigurările de sănătate și locuințe, tendințe care s-au manifestat în 2020, vor continua și în acest an, a apreciat la Profit TV directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Alexandru Ciuncan.

"În 2020, piața asigurărilor a dat dovadă de reziliență, este o parte importantă a economiei naționale și, evident, evoluează în linie cu aceasta. Pe de altă parte, contextul pandemic a adus schimbări și o pregândire atât în privința proceselor de lucru din industria de asigurări, cât și pe partea de produse și percepția consumatorilor. Estimăm că în 2021 vom vedea o continuare a tendințelor care s-au manifestat și chiar s-au accentuat în timpul pandemiei de coronavirus. Dacă ne uităm la tendințe, vorbim de digitalizare, de schimbarea modelelor comportamentele, de reacția industriei asigurărilor la pandemie, care a ajustat produselor prin includerea riscurilor de Covid-19", a spus Ciuncan la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News
Afacerile UNIQA în România în 2020: venituri și profit în scădere CITEȘTE ȘI Afacerile UNIQA în România în 2020: venituri și profit în scădere

Potrivit datelor UNSAR, în contextul pandemiei, s-a manifestat o creștere a interesului românilor pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea locuințelor, asigurările voluntare de sănătate și asigurările de viață, care acoperă și riscul de șomaj.

"Avem o schimbare a percepției consumatorului. În privința structurii subscrierilor, România, la fel ca și alte state din Europa Centrală și de Est, este tributară asigurărilor auto, mai precis RCA. Diversificarea pieței reprezintă un semn de responsabilitate și de independență financiară a consumatorilor și mai reprezintă și unul dintre obiectivele noastre strategice la nivel de piața și de UNSAR. Ca urmare a pandemiei, am văzut o creștere a gradului de informare a românilor vizavi de asigurări. 61% dintre ei spun că sunt bine și foarte bine informați în ceea ce privește asigurările, în creștere cu 11 puncte procentuale față de 2019", a afirmat directorul general al Uniunii.

În opinia sa, există un potențial semnificativ în domeniul asigurărilor de locuințe, potențial despre care se discută de multă vreme. Doar una din cinci locuințe erau însă asigurate la finele anului 2020, cu toate că 87% dintre români cunosc faptul că asigurarea locuințelor este obligatorie.

"În 2019, acest indicator se situa la 81%. Important este cadrul legislativ care guvernează în zona asigurărilor de locuințe și cum se va modifica, pentru că au existat discuții pe acest subiect la începutul anului trecut. Da, avem o piața tributară unui cadru legislativ, care cu siguranța poate fi îmbunătățit. Pe fondul pandemiei, 31% dintre români se declară a fi mai interesați de asigurările de locuințe. 35% dintre români spun că vor să încheie ambele polițe, obligatorie și facultativă, cu 4 puncte procentuale mai mult decât în 2019. Pandemia a antrenat un interes mai mare pentru această categorie de asigurări", a spus Ciuncan.

În privința digitalizării, reprezentantul UNSAR a afirmat procesul s-a accelerat pe fondul pandemiei, foarte multe procese fiind mutate rapid în online, cu beneficii pentru toată lumea.

"Asigurătorii au cunoscut o eficientizare a cheltuielilor. Toți asigurătorii s-au mișcat repede în această direcție, o parte din procese lor fiind deja digitalizate sau în curs de digitalizare, iar pandemia doar a intensificat derularea procesului. Dacă în 2019 doar 6% dintre români spuneau că sunt dispuși să încheie online o asigurare, în 2020 s-a dublat acest indicator", a mai arătat directorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
ciuncan
asigurari
digitalizare
locuinte
sanatate