VIDEO Cel puțin 30 de morți în urma ruperii unui baraj în Sudan

VIDEO Cel puțin 30 de morți în urma ruperii unui baraj în Sudan
scris 28 aug 2024

Cel puțin 30 de persoane au murit în nord-estul Sudanului, în ruperea unui baraj, în urma unor inundații, anunță Biroul ONU al Afacerilor Umanitare (OCHA), relatează AFP.

Sudanul înregistrează un sezon ploios intens de luna trecută și numeroase inundații, în principal în nordul țării, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Specula cu apă a luat amploare în Sicilia CITEȘTE ȘI Specula cu apă a luat amploare în Sicilia

Ploi puternice au inundat regiunea Arbaat, situat la nord de orașul Port-Sudan, în statul de la Marea Roșie, provocând surparea duminică a barajului de la Arbaat, potrivit unor martori.

”Treizeci de decese au fost confirmate” în urma ruperii barajului, a anunțat o delegație guvernamentală citată de OCHA, potrivit căreia nunmărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Barajul de la Arbaat se află la aproximativ 38 de kilometri nord-vest de Port-Sudan, sediul de facto al Guvernului, după ce autoritățile au fost nevoite să părăsească orașul Khartoum, capitala țării, din cauza războiului declanșat în aprilie 2023 între armată și paramilitari din cadrul Forțelor de Susținere rapidă (FSR).

RĂZBOI ȘI HOLERĂ

”Până la 50.000 de persoane care trăiesc în zone situate la vest de baraj au fost grav afectate”, anunță OCHA, care precizează că ”aproximativ 70 de sate din jurul barajului de la Arbaat au fost afectate de inundații bruște” care au distrus ”20 de sate”.

Cel puțin 132 de persoane au murit în Sudan, în inundații, în timpul sezonului ploios din acest an, care durează din mai și până în octombrie în majoritatea țării, a anunțat luni Ministerul Sănătății.

Europa se confruntă cu un „tsunami” de diabet CITEȘTE ȘI Europa se confruntă cu un „tsunami” de diabet

Autoritățile sudaneze și ONU au semnalat o creștere a cazurilor de holeră în urma acestor ploi torențiale.

În Războiul din Sudan, armata condusă de către generalul Abdel Fattah al-Burhane luptă împotriva FSR, condus de către fostul ajunct al acestuia, generalul Mohamed Hamdane Daglo.

Cele două părți au fost acuzate de crime de război, și anume bombardamente orbești în zone locuite, în acest conflict care s-a soldat cu zeci de mii de morți și care a provocat deplasarea a peste șase milioane de oameni, potrivit ONU.

Infrastructurile din Sudan, o țară deja fragilizată înainte de război, au fost decimate.

Armata și FSR sunt acuzate de faptul că au luat ca țintă instalații civile, iar confruntările armate au împiedicat repararea și întreținerea acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
sudan
baraj