Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de DNA în dosarul lui Vîntu

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de DNA în dosarul lui Vîntu
scris 29 iul 2016

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de procurorii anticorupție, joi noapte, pentru trafic de influență, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la DNA, în cursul zilei, pentru cumpărare de influență, au declarat surse judiciare pentru News.ro. Bogdan Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro și alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării.

Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, un milion de euro și alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursele judiciare citate spun că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, surse judiciare spun că Olteanu ar fi recunoscut în fața procurorilor că s-ar fi întâlnit cu Vîntu, dar nu și că ar fi primit bani de la acesta.

Viceguvernatorul BNR a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind auzat de trafic de influență, au mai declarat pentru News.ro sursele judiciare citate.

Sorin Ovidiu Vîntu - condamnat la șase ani și două luni de închisoare în dosarul delapidării Petromservice - a fost adus, joi, de la Penitenciarul Rahova la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de cumpărare de influență. Surse judiciare declarau pentru News.ro că Sorin Ovidiu Vîntu este suspectat că i-ar fi promis unui politician un million de euro pentru ca acesta să intervină în sprijinul omului de afaceri.

Revenire la normalitate: ANAF exclude din lista datornicilor persoanele și firmele cărora are să le dea bani CITEȘTE ȘI Revenire la normalitate: ANAF exclude din lista datornicilor persoanele și firmele cărora are să le dea bani

Digi24 relata că în acest dosar apar numele actualului președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și cel al lui Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și actual viceguvernator al BNR.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că în activitatea sa nu există fapte de corupție dar se așteaptă ca, odată cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate să facă denunțuri împotriva sa, însă acest lucru nu va împiedica ALDE să fie partid parlamentar și după alegeri.

”Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, odată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața legii și vor rămâne cu banii furați, eventual”, a transmis președintele Senatului.

De asemenea, jurnalistul Liviu Mihaiu a afirmat, joi, pe Facebook, că nu știe ca numirea sa în 2008 ca guvernator al Deltei Dunării să fi avut loc în urma unui act de corupție în care protagoniștii să fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, și omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

”Nu am știut și nici participat la acea pretinsă tranzacție pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (și) pe șeful Camerei Deputaților la mână”, a scris, pe contul de Facebook, Liviu Mihaiu.

Liviu Mihaiu și-a continuat mesajul într-o notă ironică: ”Dacă e să intrăm în alt registru, sunt «onorat» că «transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/onești guvernatori ai Deltei Dunării (...) a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupție la un asemenea nivel”.

Mihaiu a precizat că niciunul dintre cei ”implicați în dosar” nu i-a cerut vreodată ceva și că justiția trebuie să își facă ”(toată) datoria!”

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Sorin Ovidiu Vîntu execută, din 22 iulie, o pedeapsă de șase ani și două luni primită la Curtea de Apel București, în dosarul Petromservice.

Radu Octavian: Când clădești un grup de 300 de milioane de euro și îl pierzi aproape complet CITEȘTE ȘI Radu Octavian: Când clădești un grup de 300 de milioane de euro și îl pierzi aproape complet

Vîntu mai are trei condamnări, două definitive, în dosarul privind șantajarea lui Sebastian Ghiță și, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa, și una în fond, contestată de omul de afaceri, privind devalizarea Fondului Național de Investiții.

Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din țară după prăbușirea FNI și apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, și din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat condiționat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, în 22 iulie 2016 fiind reîncarcerat.

În dosarul devalizării FNI, după ce Tribunalul București l-a condamnat, în 9 februarie 2015, la șase ani și patru luni de închisoare, Vîntu a contestat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul se judecă din aprilie 2015, următorul termen fiind stabilit în 14 septembrie, când omul de afaceri ar trebui să fie audiat.

Numele lui Sorin Ovidiu Vîntu apare și în dosarul fostul președinte al Federației Române de Box (FRB) Rudel Obreja, condamnat definitiv, în martie, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că i-a cerut un milion de euro omului de afaceri pentru a interveni la un judecător de la instanța supremă în vederea pronunțării unei pedepse cu suspendare pentru Vîntu, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan olteanu
dna
bnr
sorin ovidiu vintu