UTI Grup a fost obligată de instanță, printr-o decizie definitivă, să achite unui angajat închiriat daune morale de 350.000 lei pentru prejudiciul creat în urma unui accident de muncă, care a avut loc în ianuarie 2017 la stația de metrou Favorit a Magistralei 5 din cauza lipsei măsurilor privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.
Potrivit datelor din dosar, reclamantul este angajat al societății Agenția de Servicii Profesional, în funcția de electrician de întreținere și reparații, și detașat la UTI Grup, în temeiul unui contract individual de muncă încheiat cu aceasta în septembrie 2016.
În ziua accidentului, 18 ianuarie 2017, reclamantul și un coleg de muncă trebuiau să monteze, cu ajutorul unei schele, niște izolatori la înălțimea de 7 - 8 metri. A anunțat șeful de echipă că nu are schelă și acesta i-a dat indicații exprese să meargă să caute o astfel de schelă.
CITEȘTE ȘI Ciolacu insistă pe tema impozitării progresive și vrea ca marile companii să fie taxate cel puțin cu 1% din cifra de afaceri. Răspunsul PNLReclamantul a reușit să găsească o schelă în tunelul stației de metrou Favorit, schelă care nu aparținea societății UTI Grup. A încercat să o monteze, deși nu avea cunoștințele tehnice necesare, neavând suportul tehnic din partea unei persoane competente în acest sens.
Pentru că schela nu avea înălțimea necesară efectuării lucrării, reclamantul, cu acordul expres al șefului de echipă, a fost obligat să utilizeze o scară de lemn pe care a poziționat-o pe podina de lucru a schelei.
"În timp ce reclamantul se afla urcat pe scara de lemn, demontând un suport vechi, colegul de muncă se afla pe podina de lucru la circa 5 m înălțime și sprijinea cu piciorul drept scara pe care se afla urcat reclamantul. La un moment dat, reclamantul i-a cerut sprijinul colegului pentru a fixa colțul noului suport, acesta din urmă, în încercarea de a-l ajuta pe reclamant, a urcat și el pe prima treaptă a scării de lemn pe care se afla reclamantul, moment în care s-au prăbușit la sol cu scara și cu schela care s-a dezmembrat în cădere. În urma căderii de la înălțime, reclamantul a fost transportat de urgență la spital pentru a primi îngrijiri medicale, starea acestuia fiind foarte gravă, suferind un traumatism grav la coloana vertebrală ce a necesitat ulterior o intervenție chirurgicală", se arată într-o motivare a Tribunalului București din luna mai 2022.
CITEȘTE ȘI Efectul scumpirilor la combustibil și energie - Profitabilitatea FAN Courier s-a înjumătățitInstanța a apreciat că UTI Grup a încălcat dispozițiile legale ale Codului Muncii, întrucât nu a luat nicio măsură pentru protejarea securității și sănătății reclamantului în activitatea pe care acesta o desfășura, respectiv lipsa echipamentului individual de protecție necesar activității pe care reclamantul o desfășura, în cazul de față o cască de protecție, încălțăminte specială pentru lucrul la înălțime și centuri de siguranță pentru prevenirea căderii de la înălțime. De asemenea, UTI Grup nu i-a asigurat reclamantului nici echipamentul de muncă necesar efectuării lucrării, respectiv schela de lucru.
"În egală măsură, UTI Grup avea obligația să asigure un muncitor calificat care să pregătească schela de lucru, respectiv montarea si calarea ei în mod corect, reclamantul fiind obligat să monteze și să caleze schela, deși nu avea cunoștințele tehnice necesare realizării acestui lucru. Totodată, UTI Grup avea obligația să se asigure că activitatea reclamantului era supravegheată de un superior, șeful de echipă, lucru care nu s-a realizat. În plus, compania avea obligația să asigure numărul de personal calificat necesar desfășurării activității de către reclamant, întrucât aceasta impunea un număr mai mare de oameni calificați în acest sens, ci nu doar a doi angajați cum s-a întâmplat în fapt", mai scrie în motivare.
În urma accidentului, reclamantul și-a pierdut în totalitate capacitatea de muncă, fiind încadrat în gradul II de invaliditate și în grad de handicap mediu, permanent, nerevizuibil.
CITEȘTE ȘI Ericsson în România: mai mult business, mai mult profitPrin cererea adresată Tribunalului București în decembrie 2019, reclamantul a solicitat daune morale de 300.000 euro și plata sumei de 112.407 lei, reprezentând despăgubirii pentru nerealizarea câștigului din muncă, calculat de la data de 18.01.2017 și până la data de 28.04.2023 (data când reclamantul ar fi împlinit vârsta standard de pensionare - 65 de ani).
În luna mai 2022, Tribunalul București a admis în parte acțiunea reclamantului și a obliat UTI Grup la plata sumei de 250.000 lei cu titlu de daune morale, reprezentând parte din contravaloarea prejudiciului suferit prin accidentul de muncă survenit la data de 18.01.2017, sumă care va fi actualizată cu rata inflației la data plății, precum și la plata de daune moratorii în cuantumul dobânzii legale penalizatoare, calculată de la data de 18.01.2017 până la data achitării integrale a debitului principal.
De asemenea, magistrații au obligat UTI Grup la plata către reclamant a sumei de 56.203 lei, reprezentând parte din despăgubirile calculate pentru nerealizarea câștigului din muncă, de la data de 18.01.2017 și până la data de 28.04.2023.
În septembrie 2019, ambele părți au atacat hotărârea Tribunalului București la Curtea de Apel București, care a decis la începutul lunii iunie a acestui an să respingă apelul formulat de UTI Grup și să admită apelul formulat de reclamant.
"Obligă pârâta să plătească reclamantului suma totală de 350.000 lei cu titlu de daune morale, reprezentând 70% din contravaloarea prejudiciului suferit, sumă actualizată cu rata inflației la data plății, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare calculată de la data de 18.01.2017 și până la data achitării integrale a debitului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma totală de 78.684,9 lei cu titlu de daune materiale. Păstrează în rest sentința civilă apelată. Definitivă", scrie pe portalul Curții de Apel București.
UTI Grup este un holding înființat în anul 2000 de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.
În septembrie 2020, compania, în asociere cu Astaldi, FCC Construccion și Activ Group Management, a finalizat lucrările de instalare a unei infrastructuri de echipamente și de tehnologie de ultimă generație în valoare de 59 milioane de euro. Mai multe detalii AICI.