ULTIMA ORĂ UE anunță al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ULTIMA ORĂ UE anunță al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
scris 5 apr 2022

Comisia Europeană a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune, lemn, ciment și alte produse în valoare de aproximativ 9,5 miliarde de euro pe an.

Uniunea Europeană a propus, de asemenea, interzicerea unor exporturi către Rusia în valoare de 10 miliarde de euro pe an, inclusiv de semiconductori, calculatoare, tehnologie pentru gazele naturale lichefiate și alte echipamente electrice și de transport.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

Este al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei anunțat de UE de la declanșarea războiului din Ucraina.

“Rusia duce un război crud și nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci și împotriva populației civile. Este important să menținem cea mai mare presiune asupra lui Putin și a guvernului rus în acest moment critic. Cele patru pachete de sancțiuni [anterioare] au lovit puternic și au limitat opțiunile politice și economice ale Kremlinului. Vedem rezultate tangibile. Dar, în mod clar, având în vedere evenimentele, trebuie să ne intensificăm și mai mult presiunea. Astăzi, propunem să facem un pas înainte cu sancțiunile noastre. Le vom face mai ample și mai acute, astfel încât să afecteze și mai adânc economia rusă”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Potrivit acesteia, noul pachet de sancțiuni este axat pe 6 piloni:

În primul rând, vom impune o interdicție asupra importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Acest lucru va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

Al doilea: o interdicție totală a tranzacțiilor pentru patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă. Aceste patru bănci, pe care acum le tăiem complet de pe piețe, reprezintă 23% din cota de piață în sectorul bancar rusesc. Acest lucru va slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei.

În al treilea rând: interzicerea accesului navelor rusești și a navelor operate de ruși în porturile UE. Anumite excepții vor acoperi produsele esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia. În plus, vom propune o interdicție pentru operatorii de transport rutier ruși și belaruși. Această interdicție va limita drastic opțiunile industriei rusești de a obține bunuri esențiale.

În al patrulea rând: alte interdicții de export specifice, în valoare de 10 miliarde de euro, în domenii în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, de exemplu, calculatoare cuantice și semiconductori avansați, dar și utilaje sensibile și echipamente de transport. Prin aceasta, vom continua să degradăm baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei.

În al cincilea rând: noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro, pentru a tăia fluxul de bani al Rusiei și al oligarhilor săi, pentru produse de la lemn la ciment, de la fructe de mare la lichior. În acest fel, închidem, de asemenea, lacunele dintre Rusia și Belarus.

Al șasea: luăm o serie de măsuri foarte specifice, cum ar fi o interdicție generală a UE privind participarea companiilor rusești la achizițiile publice din statele membre sau excluderea oricărui sprijin financiar, fie el european sau național, pentru organismele publice rusești. Pentru că banii europeni din taxe și impozite nu ar trebui să ajungă în Rusia sub nicio formă., vom impune o interdicție asupra importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Acest lucru va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia”, a precizat von der Leyen.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
sanctiuni rusia
razboi ucraina
importuri carbune
produse chimice