ULTIMA ORĂ Guvernul discută la Bruxelles pentru un ajutor de 130 milioane euro către Tarom și Blue Air

ULTIMA ORĂ Guvernul discută la Bruxelles pentru un ajutor de 130 milioane euro către Tarom și Blue Air
scris 8 apr 2020

Guvernul a început discuțiile cu oficialii Comisiei Europene pentru un ajutor care să fie acordat atât Tarom, cât și Blue Air, pentru compensarea efectelor pandemiei, ajutorul total fiind calculat la circa 130 de milioane de euro, a anunțat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Practic, în cazul unui aviz favorabil, fiecare companie ar urma să primească 65 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am demarat discuții cu Comisia Europeană", a spus Bode, la Realitatea Plus.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Tarom a primit deja acordul pentru un ajutor de stat, de 37 milioane euro, dar ministrul spune că acești bani nu pot fi folosiți decât pentru plata leasing-urilor.

Ieri, compania Blue Air, cel mai mare transportator aerian român și al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air, a anunțat că cere Guvernului un împrumut cu dobândă preferențială, care să fie acordat în baza criteriilor calculate pentru o companie aflată într-o situație de criză majoră, arătând că, în luna martie, mai puțin de 30% din personal a continuat să zboare, iar acum peste 90% dintre angajați sunt în șomaj tehnic.

Solicitarea pentru acest credit de salvare a fost deja depusă la Guvern, cu argumentul că va asigura operatorului aerian lichiditatea necesară menținerii capacității de zbor și a locurilor de muncă în această perioadă dificilă.  

"În caz contrar, piața pe care nu o vom mai putea deservi noi, o companie românească, va fi preluată de operatori străini care nu vor contribui la bugetul de stat al României și nu vor lua decizii având în minte interesul românesc", este mesajul Blue Air.

Pentru compania națională aeriană Tarom, Guvernul a acordat, în luna februarie, un împrumut pentru salvare, de 37 milioane euro.

ANCOM face un nou pas pentru cumpărarea unui alt sediu: caută consultant CITEȘTE ȘI ANCOM face un nou pas pentru cumpărarea unui alt sediu: caută consultant

Cifrele oficiale arată că, la nivel european, traficul aerian a scăzut cu 91% în martie, comparativ cu aceași perioadă a anului trecut. În cazul României, scăderea este de 94%.

Blue Air a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaționale în România, Cipru, Italia și Marea Britanie.

Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care a fost înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.

La acest moment, controlul este asigurat de Rada Cristian și Marius Puiu Mihail (director general), ambii cu câte 45%.

Recent, cum a anunțat Profit.ro, grupul german Zeitfracht, cu operațiuni în logistică, transport naval și imobiliar, dar și în aviație, a cumpărat 10% din acțiunile Blue Air.

În 2016, Blue Air a devenit cea mai mare companie aeriană românească, depășind în premieră compania de stat Tarom după numărul de pasageri transportați. Compania low-cost operează zboruri către circa 100 de rute, din 16 țări, având opt baze operaționale, în București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Larnaca, Liverpool și Torino. Compania țintește afaceri anuale de 400 milioane euro și aproximativ 5 milioane de pasageri transportați.

În 2018, cu circa 1.240 de angajați, compania a avut afaceri de 1,9 miliarde lei (403 milioane euro), dar cu o pierdere de 149 milioane lei, la un provizion de 49,7 milioane lei.

Tarom estima pierderi de 171,37 milioane lei pentru anul trecut, la venituri totale de 1,51 miliarde lei. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007.

În 2018, Tarom a avut pierderi de 182,77 milioane lei și venituri totale de 1,38 miliarde lei.

Compania are peste 1.900 de angajați. Câștigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost stabilit la 7.835 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
muzica
ucmr
litigiu
instanta
drepturi autor