ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat un acord cu medicii, care renunță la grevă. Ce au obținut

ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat un acord cu medicii, care renunță la grevă. Ce au obținut
scris 8 mai 2018

Guvernul și reprezentanții sindicatelor din sănătate au semnat în această seară un acord care rezolvă mai multe revendicări salariale, medicii hotărând în urma acestui document să renunțe la greva generală, programată inițial pentru 11 mai.

Conținutul Acordului:

Urmărește-ne și pe Google News

1)  Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2)   Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3)   Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

FOTO O firmă din București a cerut înregistrarea mărcii \ CITEȘTE ȘI FOTO O firmă din București a cerut înregistrarea mărcii "abibas". Anterior, a vrut să protejeze de contrafaceri și marca "NKIE"

4)    Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5)    Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6)     Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7)      Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus vor fi aplicate asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

Angajați din peste 400 de unități sanitare și din peste 60 de instituții de asistență socială din toată țara au participat la greva de avertisment declanșată luni de Sanitas, potrivit reprezentanților federației sindicale. Ei au spus că aceasta este ultimul pas înaintea grevei generale anunțate pentru 11 mai și că speră că Guvernul a înțeles dimensiunea crizei pe care a declanșat-o în sistemul de sănătate, iar negocierile de marți, anunțate de premierul Viorica Dăncilă, vor reuși să evite această formă radicală de protest.

VIDEO Mai vrea Mugur Isărescu un mandat în fruntea BNR? „Am 70 de ani la anul!” CITEȘTE ȘI VIDEO Mai vrea Mugur Isărescu un mandat în fruntea BNR? „Am 70 de ani la anul!”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, i-a prezentat, săptămâna trecută, premierului Viorica Dăncilă propunerile sindicatelor pentru rezolvarea problemelor legate de veniturile din sistemul sanitar, astfel încât ”nimeni să nu piardă din veniturile obținute deja”. Anterior, Pintea s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din Sănătate, reprezentanții Sanitas anunțând atunci că vor continua protestele așa cum au fost programate.

”Aceste propuneri coincid în mare parte cu cele transmise premierului de către managerii de spitale. Va fi necesară o analiză foarte atentă și efectuarea unor simulări,  astfel încât în urma modificărilor pe care le vom face nimeni să nu piardă din veniturile obținute deja. Pe de altă parte,  una dintre solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă este ca și rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri. Cu siguranță se vor gasi soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Pentru noi este important ca pacienții să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat Sorina Pintea.

Reprezentanții Sanitas au transmis atunci, printr-un comunicat, că principalele discuții s-au purtat în jurul revendicării Federației de a se elimina plafonul de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament.

”O posibilă soluție avansată este excluderea din limita celor 30 de procente a plății suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, precum și a plății  suplimentare pentru gărzi. Federația Sanitas a cerut, în continuare, acordarea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, precum și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanșat programul de proteste”, se arată în comunicatul de la acel moment.

Sindicaliștii consideră că ”modificarea Legii 153/2017 este singura soluție pentru un sistem de salarizare corect și nediscriminatoriu în sănătate și asistență socială”.

”În forma actuală a legii sunt multe inechități și omisiuni ce trebuie rezolvate. În discuția de astăzi cu reprezentanții Ministerului Sănătății s-au atins mai multe probleme pe acest subiect. Dar, până la materializarea promisiunilor guvernamentale, Federația Sanitas respectă decizia Consiliului Național Sanitas privind programul de proteste, respectiv organizarea  grevei de avertisment în data de 7 mai și declanșarea grevei generale începând cu 11 mai. Vrem să vedem o soluție clară, completă, asumată și adoptată de guvern, astfel încât nici un angajat din sănătate și asistență socială să nu mai înregistreze pierderi de venituri salariale”, a declarat atunci Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, citat în comunicat.

Sindicaliștii din sănătate au acuzat discriminări în noul sistem de salarizare, spunând că există două categorii de angajați - medici și asistenți - ale căror salarii au crescut, însă există cel puțin alte șapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
dancila
sanatate
sindicate