Uniunea Europeană vrea ca cetățenii săi să păstreze drepturile de rezidență în Marea Britanie după ieșirea acestei țări din UE, în perioada de tranziție, au spus miercuri ambasatorii celor 27 de state membre la Bruxelles, poziție care i-ar putea deranja pe susținătorii Brexit, transmite Reuters.
Reducerea imigrației a fost unul dintre principalele motive pentru care britanicii au votat cu 52% pentru și 48% împotrivă la referendumul din iunie 2016 pentru ieșirea din UE, ca urmare a venirii unui număr foarte mare de cetățeni ai UE în țară, în special din statele mai sărace din estul Europei, scrie News.ro.
Marea Britanie va ieși în mod oficial din UE pe 29 martie 2019, dar în prezent se pregătește să negocieze cu Uniunea termenii unei perioade de tranziție de doi ani, care ar trebui să limiteze impactul perturbator al Brexit-ului asupra afacerilor și cetățenilor.
CITEȘTE ȘI Concediind mii de angajați în alte țări, Ericsson recrutează 100 de români pentru un hub în BucureștiAmbasadorii celor 27 de state membre au convenit miercuri, cu Comisia Europeană, că drepturile de rezidență ale cetățenilor UE ar trebuie să continue după Brexit, pentru că Marea Britanie va trebui să respecte legislația UE în timpul fazei de tranziție.
Reprezentanții statelor membre au discutat detaliile unui nou mandat al Comisiei, care va negocia în numele UE termenii perioadei de tranziție și o nouă relație comercială cu Marea Britanie.