Oficiali de la Casa Albă au anunțat că președintele american Donald Trump este dispus să promulge legea care înăsprește sancțiunile vizând Rusia, după ce liderii Senatului și ai Camerei Reprezentanților au ajuns la un acord în acest sens, relatează Reuters
“Susținem punctul în care se află în prezent legislația și vom continua să lucrăm cu Camera Reprezentanților și cu Senatul pentru a implementa sancțiunile dure vizând Rusia, până când situația din Ucraina va fi rezolvată, iar în prezent cu siguranță nu este”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders.
Un oficial de la Casa Albă a declarat că opinia administrației privind legea a evoluat după ce au fost făcute unele schimbări inclusiv prin adăugarea de sancțiuni vizând Coreea de Nord, scrie News.ro
CITEȘTE ȘI Cântărețul Julio Iglesias vinde un teren de pe insula Indian Creek din Miami, la prețul de 150 de milioane de dolariPotrivit oficialului, administrația „susține direcția în care se îndreaptă proiectul de lege, dar nu își va spune clar cuvântul până când nu va exista o lege finală, fără a mai fi făcute modificări”.
Noul director de comunicare ale lui Trump, Anthony Scaramucci, a declarat că președintele nu s-a decis încă dacă va semna sau nu textul. “Cred (…) că va lua o decizie în curând”, a spus Scaramucci.
Camera Reprezentanților ar urma să voteze inițiativa marți. Legislația îi cere președintelui să prezinte Congresului un raport privind eventuale propuneri de acțiuni care să “modifice semnificativ” politica SUA față de Rusia, inclusiv reducerea sancțiunilor sau returnarea proprietăților din Maryland și New York confiscate de administrația Barack Obama în decembrie.
Congresul are apoi la dispoziție 30 de zile pentru audieri și pentru a vota modificările.
Prin proiectul de lege, atât republicanii, cât și democrații încearcă să pedepsească Rusia pentru anexarea Crimeei, în 2014, precum și pentru ingerința în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016. Președintele rus Vladimir Putin respinge orice acuzații de interferență vizând procesul democratic american de anul trecut.
Analiștii susțin că o înțelegere bipartizană între democrați și republicani indică determinarea Congresului pentru a menține o atitudine fermă împotriva Rusiei, în ciuda părerilor personale ale președintelui Trump.
Președintele ar putea să blocheze prin veto o asemenea legislație, dar o asemenea acțiune ar alimenta îngrijorările cu privire la atitudinea sa prea prietenoasă vizavi de Kremlim.
Pe de cealaltă parte, dacă președintele republican semnează legislația, atunci va gira o serie de sancțiuni pe care le-a criticat public, după ce a promis în campanie o relație mai bună între Washington și Moscova.