Distribuitorul de echipamente IT Avitech Voluntari, cu aproape 1.000 de contracte cu statul în ultimii 10 ani, printre care cele pentru sistemele de vot electronic din Parlament și conectarea la internet a peste 2.440 de școli, a preluat 92% din acțiunile Eltek Distribution, companie cu afaceri de 10 milioane de lei anul trecut din activități de comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Andi Iosif Segal, administratorul Eltek Distribution, a cumpărat la rândul său 4% din acțiuni.
Restul participației îi aparține lui Andrei Dobrică, CTO-Partner al firmei.
Anterior acestor tranzacții, Eltek Distribution era controlată integral de Adorian Investments Limited (Cipru).
CITEȘTE ȘI Insolvența nu împiedică Teamnet International să se extindă: a înființat un producător de softwareConform www.termene.ro, acționarii Avitech sunt Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru, ambii cu 50% din capitalul social.
Cu sediul in Voluntari, firma are ca domeniu de activitate "comerțul cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații" și un număr mediu de 135 de angajati la nivelul anului trecut.
În 2017, Avitech Co a înregistrat o cifră de afaceri de 45,6 milioane de lei, de la 51,98 milioane de lei în anul precedent, și un profit net de 49.920 de lei, de la 69.931 lei în 2016.
În perioada 2007 - 2018, Avitech a încheiat aproape 1.000 de contracte cu statul, dintre care 700 prin achiziție directă, conform datelor din sistemul de licitații publice.
Printre aceste contracte se numără sistemele de vot electronic de la Camera Deputaților și Senat.
Avitech a fost, alături de Omnilogic și Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), parte în consorțiul care a câștigat, în noiembrie 2013, contractul care a vizat conectarea la internet a 2.446 de școli. Contractul a fost atribuit pentru 119,84 milioane de lei, fără TVA.
De asemenea, compania a fost subcontractor în proiectul RO-NET, câștigat de fostele Romtelecom și Cosmote, în prezent Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications. Contractul a fost atribuit în iulie 2014 pentru 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane de euro).
CITEȘTE ȘI Ghiman, Telekom: Vrem să finalizăm proiectul Ro-NET în iunie și până la finele anului să furnizăm servicii comerciale către cliențiÎn octombrie 2017, Avitech Co a dat publicității un comunicat în care afirma că s-a retras din proiectul RO-NET în martie 2015, după ce în presă au apărut articole în care se susținea că firma ar fi controlată de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță.
Avitech a fost înființată de un om de afaceri israelian și, până în luna mai 2016, era controlată de trei offshore-uri din Cipru, respectiv Avitech (Overseas) Co LTD – 60%, Zonix Investments Limited – 25,04% și Eaglelink Corporation Limited – 14,96%.
Ulterior, cele trei offshore-uri au cesionat acțiunile la valoarea nominală către Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru.