Transilvania General se luptă în fața judecătorilor cu inspectorii Consiliului Concurenței. Acuzații de înțelegeri pentru fixarea prețurilor între mari retaileri și furnizori

Transilvania General se luptă în fața judecătorilor cu inspectorii Consiliului Concurenței. Acuzații de înțelegeri pentru fixarea prețurilor între mari retaileri și furnizori
scris 12 mar 2018

Transilvania General Import-Export a înaintat recurs împotriva unei decizii a Curții de Apel București, care, în mai 2016, a respins cererea de anulare a unei amenzi de 4,69 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței în 2015. Cererea de recurs a fost înaintată la Înalta Curtea de Justiție și Casație.

La începutul anului 2015, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat 25 de companii de pe piața comercializării produselor alimentare (4 retaileri și 21 de furnizori ai acestora) cu amenzi în sumă totală de 154,03 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației având ca obiect înțelegeri pentru fixarea prețurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizori.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma investigației a fost sancționată încălcarea Legii concurenței atât pentru stabilirea prețurilor de revânzare (de raft), cât și pentru comportamentul companiilor în cadrul promoțiilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Chirițoiu: Consiliul Concurenței va finaliza o investigație declanșată pe zona de servicii financiare la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România CITEȘTE ȘI Chirițoiu: Consiliul Concurenței va finaliza o investigație declanșată pe zona de servicii financiare la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România

“Consiliul Concurenței a constatat că prețurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piață prin raportul dintre cerere și ofertă, ci furnizorul și retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. Această practică conduce la prețuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă prețul sub limita stabilită cu furnizorul”, se arăta într-un comunicat al instituției dat publicității în data de 13 ianuarie 2015.

În ceea ce privește comportamentul companiilor în cadrul promoțiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri și furnizori conțineau o clauză care prevedea că, în aceeași perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoții simultane în diferite lanțuri de retail, acestea putând doar să alterneze.

“În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în același timp, la promoții și implicit la cel mai mic preț, în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoții în lanțuri de magazine concurente trebuie să aparțină furnizorului”, se preciza în comunicatul instituției.

ANALIZĂ Ce va face Consiliul Concurenței în 2018 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce va face Consiliul Concurenței în 2018

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor, respectiv Metro Cash&Carry Romania - 49,68 milioane de lei, Selgros - 29,57 milioane de lei, Mega Image – 24,57 milioane de lei și Real Hypermarket Romania - 23,87 milioane de lei.

Dintre furnizori, în afară de Transilvania General, au fost sancționați cu cele mai mari amenzi Quadrant-Amroq Beverages - 3,19 milioane de lei, Danone - 2,64 milioane de lei, Macromex - 2,35 milioane de lei și Whiteland Import Export - 2,32 milioane de lei.

Amenzi semnficative au primit și Albalact - 2,19 milioane de lei, Star Foods EM - 1,95 milioane de lei, Tymbark Maspex Romania - 1,65 milioane de lei, Napolact - 1,16 milioane de lei și Delaco Distribution - 910.047 lei.

Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei, cu peste 60% mai mari față de anul trecut CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei, cu peste 60% mai mari față de anul trecut

De asemenea, au mai fost sancționate firmele Covalact - 659.267 lei, Argus - 623.106 lei, Agroalim Distribution - 607.214 lei, Zarea - 347.489 lei, Granddis – 327.157 lei, Gerola Prodinvest - 308.923 lei, Cramele Halewood - 278.694 lei, Parmalat Romania - 269.852 lei, Prodlacta - 166.122 lei, De Silva Intermed - 31.753 lei și Impex Bock - 5.751 lei.

La începutul anului 2016, instanța a exonerat Whiteland Import Export de la plata amenzii după ce a constatat prescris dreptul Consiliului Concurenței de a aplica sancțiunea.

Aceeași decizie a fost luată de instanță și în cazul amenzii aplicate Tymbark Maspex România, în urma unei decizii din aprilie 2016.

”Instanța constată prescris dreptul pârâtei de a aplica sancțiunea contravențională. Dispune anularea parțială a deciziei Consiliului Concurenței 13/14.04.2015 în ce o privește pe reclamantă. Dispune exonerarea reclamantei de plata amenzii în cuantum de 1.646.923 lei și repunerea părților în situația anterioară prin restituirea acestei sume”, se arată într-o decizie a instanței din data de 12 aprilie 2016. Consiliul Concurenței a înaintat recurs la instanța supremă în iunie 2016, dar dosarul nu are niciun termen programat.

Tot în mai 2016, instanța a respins cererea Mega Image de anulare a amenzii. Ambele părți au înaintat recurs la instanța supremă, dar dosarul nu are niciun termen programat.

viewscnt
Afla mai multe despre
transilvania general import export
consiliul concurentei
amenda
litigiu