Conducerea Poștei Române intenționează să impună tuturor salariaților din cadrul companiei reducerea programului de lucru, prin zile libere neplătite, după ce primele șapte luni ale anului au adus o depășire a nivelului bugetat al cheltuielilor salariale cu 6,036 milioane de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
Depășirea nivelului bugetat al cheltuielilor salariale a fost efectul nerealizării programului de disponibilizări colective (160 de salariați TESA, măsură programată în luna iulie a acestui an) și nerespectarea numărului mediu de salariați bugetat pentru primele 7 luni ale anului, care a fost superior cu 310 persoane.
Poșta Română, conform cifrelor din buget, ar fi trebuit să aibă un număr mediu de salariați de 23.015 în perioada ianuarie - iulie 2021, dar în realitate acest indicator s-a situat la 23.325 de persoane.
Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) reproșează conducerii companiei, într-o adresă consultată de Profit.ro, că "cheltuielile salariale din anul 2021 au fost puternic influențate de angajarea în perioada 2019 - 2021 a peste 250 de persoane, din categoria personal funcțional și de conducere".
"Fiecare dintre aceștia are un salariu lunar de peste 5.000 - 6.000 lei, iar angajarea a fost dispusă direct de către managementul Poștei Române. Această acțiune a "costat" compania, în anul 2021, în jur de 20 milioane de lei, peste alte milioane din 2020, cheltuieli salariale care nu au corespondent nici în creșterea veniturilor companiei și nici în creșterea calității serviciilor oferite de Poșta Română", se spune în adresa SLPR.
În luna februarie a acestui an, Profit.ro a anunțat în premieră că, după 8 ani, Poșta Română, unul dintre cei mai mari angajatori locali, cu peste 25.000 de salariați, va disponibiliza în cursul acestui an cel puțin 21% din personalul funcțional-administrativ și cel de conducere. Șeful companiei de atunci, Horia Grigorescu, a transmis o informare către toți directorii și le-a cerut, pe fondul necesității optimizării organizatorice, eficientizării activității, dar și al reducerii prestațiilor din ultimii ani, să propună lista posturilor care vor fi desființate.
Fostul ministrul al Digitalizării Ciprian Teleman spunea, la finele lunii august, că acest demers nu reprezintă un plan de acțiune pe termen scurt și mediu.
CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor a ales consultantul care va selecta candidații pentru viitorul Consiliu de Administrație al TAROMÎn primele șase luni ale acestui an, Compania Națională Poșta Română (CNPR) a consemnat o cifră de afaceri de 687,95 milioane de lei, de la 614,78 milioane de lei în iunie 2020, iar profitul net a urcat de aproape cinci ori, la 7,18 milione de lei, comparativ cu 1,59 milioane de lei la finele primului semestru din anul 2020.
Profitabilitatea companiei s-a îmbunătățit pe fondul revenirii pe plus a activității de exploatare, cu un profit de 4,18 milioane de lei, de la un minus de 4,41 milioane de lei în iunie 2020.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ I3CP susține că a subscris toate acțiunile emise de City Insurance pentru realizarea capitalizării de 150 de milioane de euroPoșta este unul dintre cei mai mari jucători locali de profil, are peste 23.500 salariați și o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități.
Anul trecut, afacerile au atins 1,29 miliarde de lei, de la 1,27 miliarde de lei în 2019, iar profitul net a urcat la 29,4 milioane de lei, comparativ cu 24,4 milioane de lei în anul precedent.
Compania este controlată de Ministerul Cercetării - 93,52% și Fondul Proprietatea – 6,48%.