Cîțu: Dacă se va întâmpla ceva cu City Insurance, toți clienții vor fi protejați!

Cîțu: Dacă se va întâmpla ceva cu City Insurance, toți clienții vor fi protejați!
scris 15 sep 2021

Guvernul va adopta o ordonanță de urgență prin care să asigure că în cazul falimentului City Insurance, liderul pieței de profil, despăgubirile în baza polițelor emise de asigurător vor fi achitate din Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), a anunțat premierul Cîțu. 

El a precizat că a fost elaborată o ordonanță de urgență, aflată încă pe circuitul de avizare, prin care Guvernul se va asigura ca oamenii să nu râmână fără plata polițelor, iar banii să fie achitați din Fondul de Garantare a Asiguraților.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dacă se întâmplă ceva, să ne asigurăm că toți clienții sunt protejați”, a arătat Cîțu întrebat ce prevede ordonanța.

SURPRIZĂ - Safety Broker, liderul pieței, își amână listarea la bursă, argumentând prin posibilul faliment al City Insurance și propunerile ASF de modificare a legislației privind asigurările auto CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Safety Broker, liderul pieței, își amână listarea la bursă, argumentând prin posibilul faliment al City Insurance și propunerile ASF de modificare a legislației privind asigurările auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance, că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile City Insurance nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP Holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei ASF nr. 714/03.06.2021.

La acest moment, City Insurance este liderul pieței de asigurări din România, cu peste trei milioane de clienți RCA.

Anterior, i3CP a anunțat că a subscris, la 25 august, toate acțiunile nou emise de City Insurance, liderul pieței locale de asigurări, în cadrul operațiunii de capitalizare de 150 milioane de euro, care a fost aprobată la 21 iulie.

"Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale", transmite ASF.

Profit.ro a anunțat, în prima parte a lunii august, că City Insurance trebuie să fie capitalizată cu suma de 738 milioane de lei (150 milioane euro) prin aport în numerar al acționarilor. Acționarii, care au aprobat operațiunea la 21 iulie, au fost chemați să subscrie, până la data de 25 august, un număr de 738 milioane de acțiuni la un preț de 1 leu/titlu.

 ULTIMA ORĂ Guvernul a discutat plafonarea prețului la gaze. Iohannis se întâlnește cu CEO-ul companiei-mamă a OMV Petrom CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a discutat plafonarea prețului la gaze. Iohannis se întâlnește cu CEO-ul companiei-mamă a OMV Petrom

Vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, a declarat spre finele lunii august pentru Profit.ro că soarta City Insurance va fi decisă pe 4 septembrie.

"Dacă banii promiși nu intră în conturile companiei, aplicăm prevederile legale, adică declanșăm procedura retragerii autorizației de funcționare și intrarea în faliment", a precizat atunci oficialul, pentru Profit.ro.

"Se aprobă ridicarea dreptului de preferință al acționarilor pentru subscrierea acțiunilor ce vor fi emise pentru majorarea capitalului social, în vederea maximizării potențialului oricărui acționar interesat de a subscrie în număr cât mai mare acțiunile respective, ca urmare a obligației iminente de restabilire a capitalului necesar pentru acoperirea MCR și SCR. Acțiunile noi urmează a fi oferite spre subscriere inclusiv persoanelor care au dobândit calitatea de acționar ulterior publicării hotărârii de majorare (9 august 2021 - n.r.). În vederea majorării capitalului social al societății, se emit 738.000.000 acțiuni noi, având o valoare nominală de 1 leu fiecare și o valoare totală de 738.000.000 lei (echivalentul în lei a sumei de150.000.000 euro, la un curs valutar de 4,92 lei/euro) numerotate de la 116.714.941 până la 854.714.940 inclusiv. Data-limită pentru subscrierea și plata acțiunilor este 25.08.2021", se arată într-un document anterior al companiei.

Procedura de majorare trebuie efectuată într-o singura etapă, acționarii interesați putând subscrie acțiunile fără respectarea principiului menținerii cotei de participare în capitalul social. Acțiunile nesubscrise sunt anulate.

Guvern: Restaurantele ar putea rămâne deschise doar pentru persoanele cu certificat verde CITEȘTE ȘI Guvern: Restaurantele ar putea rămâne deschise doar pentru persoanele cu certificat verde

La începutul lunii aprilie a acestui an, compania a anunțat că acționarul majoritar, Vivendi International, și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie despre care date publice sunt puține, dar care este prezentată ca gestionând active de 15 miliarde de euro. Presa elenă vorbește de "o legătură a companiei cu Biserica Grecească", indicând că o persoană din Departamentul de comunicare al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei apare ca reprezentant de comunicare al I3CP Holdings.

Tranzacția s-ar încheia în trimestrul 3 al acestui an, era anunțat atunci.

ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condițiile articolului 36 din Legea nr. 246/2015.

În luna ianuarie a acestui an, instituția a mai sancționat conducerea City Insurance cu amenzi consistente.

După ce a primit sancțiunile, Profit.ro a anunțat că unul dintre motivele invocate de ASF a fost că instituția a constatat, la finele lunii aprilie 2021, că liderul pieței asigurărilor ar fi raportat, încă din 2017, că disponibilitățile bănești ale companiei, în baza cărora au fost calculate solvabilitatea și lichiditatea societății, s-ar fi aflat la o bancă cu care aceasta nu ar fi avut raporturi contractuale, iar existența contului nu ar fi fost confirmată, se susține în preambulul deciziei instituției.

PSD depune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie: Statul ar putea suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final CITEȘTE ȘI PSD depune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie: Statul ar putea suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.

În 2020, City Insurance a consemnat un volum al primelor brute subscrise de 478 milioane euro (echivalentul a 2,308 miliarde lei), un volum al plății despăgubirilor de 290 milioane euro (echivalentul a 1,402 miliarde lei), 182.559 dosare de daună soluționate și 3,2 milioane contracte de asigurare în vigoare la finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
city
asf
capitalizare
citu
clienti
asigurare
bani
fond
garantare