Topul modificărilor din noul Cod Fiscal: Scade TVA, dar crește povara taxării pentru micile afaceri

Topul modificărilor din noul Cod Fiscal: Scade TVA, dar crește povara taxării pentru micile afaceri
scris 31 dec 2015

Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare de al 1 ianuarie, reduce cota de TVA de la 24% la 20%, impozitul pe dividende de la 16% la 5%, accizele pentru băuturi alcoolice, introduce obligatoriu contribuția de pensii pentru toate veniturile din activități independente și sisteme noi de taxare pentru microîntreprinderi și clădiri.

Prezentată public în februarie 2015, legea a trecut de două ori prin dezbaterea Parlamentului, o dată ca urmare a cererii de reexaminare trimisă de președinte, iar varianta finală, votată și publicată, în septembrie, în Monitorul Oficial a fost deja modificată, în octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News

În vară, după ce legislativul îl aprobase, Codul a fost contestat de mai mulți economiști, majoritatea reprezentanți ai Băncii Naționale, pe motiv că impulsionează excesiv consumul, creează un gol de încasări la buget și induce riscuri pentru stabilitatea economiei. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis l-a retrimis în Parlament, unde au fost eliminate unele reduceri de taxe. O parte dintre ele, însă, au fost reintroduse, după o lună, de fostul guvern, prin ordonanță de urgență.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe lângă reducerea fiscalității, legea aduce alte zeci de modificări, unele mai permisive, altele mai restrictive, dar și mai multă claritate. O înăsprire a impozitării va fi resimțită, în special, de micile afaceri derulate de persoane fizice. Contribuția obligatorie la pensie, calcularea ei la venitul net, precum și majorarea impozitelor locale pentru activitățile desfășurate în propriile locuințe vor crește rata efectivă de taxare.

Încasările pe care le va pierde bugetul, anul viitor, în favoarea mediului privat sunt estimate de Ministerul de Finanțe la 10,13 miliarde lei, 7 miliarde fiind de la TVA.

Principalele modificări

Impozitul pe profit

Persoanele juridice străine cu locul conducerii efective în România vor fi considerate contribuabili români.

Va fi modificată sfera cheltuielilor deductibile. Astfel, vor fi considerate deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, și nu doar cele pentru obținerea de venituri impozabile.

Limita cheltuielilor deductibile cu sponsorizarea va crește de la 0,3% la 0,5% din cifra de afaceri, iar cea pentru cheltuielile sociale va urca de la 2% la 5%.

Vor fi deductibile ajustările pentru deprecierea mijloacelor fixe amortizabile în anumite condiții, nemaifiind integral nedeductibile ca până acum.

Deducerile în cazul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare nu se vor recalcula dacă obiectivele proiectului de cercetare-dezvoltare nu vor fi realizate.

Va fi introdusă o nouă categorie de active în cazul scutirii de impozit a profitului reinvestit. Pe lângă echipamente tehnologice, vor fi adăugate calculatoare electronice și echipamente periferice, programe informatice.

Vor fi eliminate condițiile de deținere pentru ca veniturile din dividende să fie considerate ca neimpozabile; limitele fiscale pentru contribuțiile angajatorului la pensiile facultative și asigurările voluntare de sănătate; condiția ca veniturile aferente creanțelor să fie incluse în veniturile impozabile, în cazul constituirii de provizioane pentru creanțele neîncasate.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Vor fi trei cote de impozit, în funcție de numărul de salariați: 3% pentru cele fără salariați, 2% pentru cele cu un salariat și 1% pentru cele cu doi sau mai mulți salariați. Microîntreprinderile nou înființate vor avea cota de 1%, în anumite condiții. Plafonul de venituri va fi majorat de la 65.000 de euro la 100.000 de euro.

Impozitul pe salarii

Vor fi majorate deducerile personale, în funcție de numărul de persoane în întreținere. Astfel, deducerile vor fi între 300 și 800 lei pentru salariile de până la 1.500 lei. Ambii părinți vor primi deducerea pentru copii, în prezent, doar unul dintre ei putând opta pentru facilitate.

Diurnele acordate administratorilor pentru deplasări în țară și în străinătate vor fi deductibile limitat.

Tichetele cadou vor fi neimpozabile, în limita a 150 lei, inclusiv dacă vor fi acordate salariaților, cu prilejul sărbătorilor, nu doar pentru copii acestora.

Impozitarea veniturilor din activități independente

Vor fi modificate criteriile în funcție de care activitatea este considerată independentă. Nerespectarea acestora are ca efect retratarea lor fiscală, în cazul unui control, ca activități salariate, cu taxele și contribuțiile aferente.

Apar modificări în cazul cheltuielilor deductibile pentru activități independente. De exemplu, va fi majorat plafonul neimpozabil la 800 euro anual pentru contribuțiile la scheme de pensii facultative (400 euro), precum  și la primele de asigurare voluntară de sănătate (400 euro).

Va fi introdusă contribuția de asigurări sociale (CAS) de 10,5% la venitul net efectiv realizat. Persoanele cu activități independente nu vor mai putea să aleagă venitul asigurat. Cele care au și alte venituri - salarii, indemnizații - nu vor mai fi exceptate de la plata CAS pentru veniturile din activități independente.

Cota de cheltuieli forfetare pentru stabilirea venitului net din drepturi de proprietate intelectuală, precum și din chirii și arendă, va crește la 40%.

Impozitarea veniturilor din investiții

Cota de impozit pe veniturile din dividende va scădea de la 16% la 5%. Toate dividendele care vor fi repartizate în 2016, inclusiv aferente profiturilor din anii anteriori, vor fi taxate cu 5%.

Din 2017, pentru veniturile din investiții - dividende, dobânzi - contribuția de sănătate va deveni obligatorie, chiar dacă persoanele care le obțin au, în paralel, salarii, activități independente, indemnizații.

Pentru determinarea câștigului sau pierderii din transferul titlurilor de valoare se va lua în considerare valoarea fiscală, iar câștigul sau pierderea nete anuale vor fi stabilite de contribuabili, pe baza declarației.

Contribuții sociale

Persoanele fără venituri vor avea obligația să se înregistreze la Fisc pentru plata contribuției de sănătate calculată la salariul minim.

Din  2017, va dispărea excepția prin care persoanele fizice cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiții, precum și din alte surse, nu datorează  contribuție de sănătate pentru aceste venituri dacă  au, în același timp, salarii, pensii sau venituri din activități  independente.

Tot din 2017, baza lunară de calcul a contribuției de sănătate va fi plafonată la cel mult  echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de pensii.

Impozitarea tranzacțiilor imobiliare

Impozitul se va calcula la valoarea declarată în contract, chiar dacă este inferioară celei din grila notarială.

TVA

Cota standard va fi micșorată de la 24% la 20%. Cota redusă de 5% va fi aplicată unor bunuri și servicii care, până acum, aveau 9%, cum sunt livrările de manuale școlare, cărți, ziare și unele reviste, accesul la castele, muzee. Totodată, vor fi introduse alte categorii la cota de 9% (apă) și 5% (evenimente sportive). Plafonul pentru aplicarea cotei de 5% la locuințe sociale va fi majorat la 450.000 lei de la 380.000 lei.

Taxarea inversă va fi extinsă pentru livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel, precum și pentru telefoane mobile, tablete PC, laptopuri, console de jocuri și dispozitive cu circuite integrate.

Din 2017, cota standard de TVA ar urma să scadă la 19%.

Accize

Nivelul accizelor va scădea pentru:

Bere - 3,3 lei/hl, de la 3,9 lei/hl

Vinuri spumoase - 47,38 lei/hl, de la 161,33 lei/hl

Băuturi intermediare - 396,84 lei/hl, de la 781,77/hl

Alcool etilic - 3.306,8 lei/hl, de la 4.738 lei/hl

Pentru produsele energetice (benzină, motorină, gaz, energie electrică etc) rămân aceleași valori.

Din 2017, nivelul accizelor pentru benzină și motorină ar urma să scadă.

Accizele vor crește de la  412,02 lei la 430,71 lei/1000 țigarete.

Se vor elimina accizele pentru cafea, iahturi, bijuterii din aur și/sau platină, confecții din blănuri naturale, autoturisme cu capacitate mai mare de 3.000 cmc, arme și muniție.

Va fi eliminat impozitul pe țițeiul din producția internă, de 18,95 lei/tonă.

Taxe locale

Sistemul de taxare se va modifica în funcție de destinația clădirii - rezidențială, nerezidențială sau mixtă -, în loc de proprietar - persoană fizică sau persoană juridică.

Cotele vor fi între 0,08% și 0,2% pentru rezidențiale și între 0,2% și 1,3% pentru nerezidențiale. Consiliile locale au decis, deja, cotele pe care le vor aplica anul viitor din aceste intervale, având, totodată, posibilitatea să le majoreze cu până la 50%, față de 20% până acum.

Valoarea impozabilă în lei pe metrul pătrat pentru locuințe, asupra căreia se calculează cota, este mai mare. De exemplu, valoarea maximă va crește de la 935 lei la 1.000 lei. De asemenea, majorarea se va datora și modificării algoritmului de calcul.

Clădirile cu destinație mixtă - sediu social și locuință - vor avea un nou mod de impozitare. Dacă există un sediu social înregistrat, dar cheltuielile cu utilitățile sunt înregistrate în sarcina proprietarului persoană fizică, atunci impozitul se va calcula ca pentru clădiri rezidențiale. În cazul în care, firma sau persoana fizică autorizată deduce cheltuielile cu utilitățile, impozitul va fi nerezidențial. În situația în care suprafețele utilizate în cele două scopuri - activitate economică și locuință - sunt distincte, atunci se vor însuma impozitele pentru fiecare spațiu.

Va fi eliminată supraimpozitarea deținerii de mai multe imobile.

Autoritățile locale vor avea posibilitatea să majoreze cu 500% impozitele pentru terenurile agricole nelucrate doi ani consecutiv și pentru clădirile abandonate.

În cazul vânzării imobilului, noul proprietar va datora impozit abia din anul următor achiziționării.

Se va plăti impozit și pentru terenul de sub clădire.

Impozitele locale se vor indexa anual, începând din 2016, cu rata inflației.

Taxa pe stâlp

Impozitul pe construcții speciale se va aplica și în anul 2016, însă, din baza de calcul, vor fi eliminate construcțiile agricole.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
impozit pe proift
impozit pfa
microîntrerpinderi
salarii
contribuții
tva
accize