Creșterea economică impresionantă marcată de economia țării în prima parte a acestui an se datorează aproape integral exploziei consumului, stimulat de creșterile salariale aproape fără precedent și de reducerile de taxe și impozite aplicate la începutul guvernării PSD, transmite agenția spaniolă EFE .
EFE citeză inclusiv analiști din România, cu o poziție mai degrabă sceptică în ceea ce privește viitorul economiei, în contextul în care se bazează pe un „motor” care oricând se poate “cala”.
"Creșterea economică puternică se datorează avansului semnificativ al consumului, alimentat de creșterea salariilor și diminuarea impozitelor, dar aceasta va funcționa doar pe termen scurt", a declarat pentru EFE președintele Consiliul Fiscal, Ionuț Dumitru. "Cu siguranță, dacă avem o creștere a consumului fără sprijinul altui sector economic, atunci va crește deficitul comercial și cel al contului curent", a adăugat Dumitru.
Deficitul comercial al României s-a ridicat la 3,36 miliarde euro în primul trimestru din 2017, fiind cu 20,3% mai mare față de cel din perioada similară din 2016, și balanța contului curent a înregistrat un deficit de 690 milioane euro, de două ori mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Politicile salariale cu tentă populistă atrag consecințe grave asupra prețurilor bunurilor și competitivității", spune și Lucian Croitoru, consilier de politică monetară la Banca Națională a României.
În 2015, peste 1,35 milioane dintre cei 4,6 milioane salariați ai țării lucrau în administrația publică.
Croitoru consideră că majorarea salarială a fost adoptată în detrimentul investiției publice, care a scăzut cu 60 % în bugetul pentru 2017. "Nu se poate forța ieșirea din categoria țărilor cu mână de lucru ieftină fără a îmbunătăți productivitatea", a subliniat Croitoru.
În anii trecuți, numeroase companii, precum Continental sau Renault, și-au mutat o parte din producție în România, datorită salariilor reduse, dar situația actuală au făcut ca multe dintre acestea să se gândească la plecare.