Plafonarea comisioanelor brokerilor în cazul polițelor RCA a avut ca efect ieșirea unor intermediari și agenți de asigurare din piață, iar acest fenomen va continua atât timp cât plafonarea va fi menținută, susține șeful Safety Broker, Viorel Vasile, cel mai mare broker de asigurări din România.
"Plafonarea comisioanelor brokerilor a diminuat veniturile companiilor din domeniu și a reașezat cheltuielile la alt nivel.Cu siguranță că vom avea ieșiri din piață atât timp cât plafonarea va continua. Din păcate, plafonarea comisioanelor brokerilor va afecta gradul de cuprindere de asigurare în rândul clienților. Plecarea unui agent de vânzări din rețeaua unui broker nu înseamnă că portofoliul acestuia va fi preluat automat de către alt agent. Lucrurile nu stau așa. Agentul ține legătura cu clienții, le amintește că se apropie scadența unei polițe și că trebuie reînnoită. Toate acestea nu se vor mai întâmpla și mulți clienți vor rămâne fără polițe", spune acesta.
La finalul anului 2023, companiile de brokeraj au raportat venituri din activitatea de distribuție de asigurări (viață și generale) în cuantum de 1,923 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 4,87% față de aceeași perioadă a anului 2022. La nivelul anului 2022, veniturile intermediarilor au cumulat 2,02 miliarde de lei, cu 16,38% mai mult față de 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ultimele 12 luni, Safety Broker a achiziționat Insia Broker București, Orizont Broker Cluj-Napoca și Star Broker Sibiu. De asemenea, compania a preluat Globasig. Detalii AICI.
Cum a anunțat Profit.ro, plafonarea comisioanelor a condus și la falimentul unui broker din Oradea, EXA. Detalii AICI.
Vasile a adăugat că mediul online nu va prelua ieșirile de agenți de asigurare.
"Online-ul nu este ieftin. În urma introducerii primei nete, cifrele arată că ponderea online-ului nu a crescut, dimpotrivă, a scăzut. OLX și Autovit s-au retras", a mai spus șeful Safety Broker, liderul pieței de brokeraj.
La finele anului 2023, brokerii și-au consolidat prezența în distribuția asigurătorilor, cota acestora în volumul de prime subscrise ajungând la 81%.
Mai multe detalii AICI.